Porzeczka
Źródło: www.sxc.hu |
Porzeczka to owoc, który spotkać możemy bez problemu w okresie letnim w całym kraju. Wielu z nas uprawia ją we własnych ogródkach. Owoc ten jest niezwykle smaczny. Spożywamy go zarówno w formie surowej jak i również przetworzonej – w dżemach i powidłach, kisielach, sokach i innych przetworach.
Najczęściej spotykamy trzy odmiany porzeczki – czerwoną, czarną oraz żółtą. Najbardziej wartościowa dla nas jest odmiana czarna. Zawiera ona bowiem mnóstwo witaminy C (aż 182mg w 100g owocu) oraz w mniejszym stopniu także inne witaminy – B,P oraz prowitaminę A, pektyny, kwas ortofosforowy, garbniki, sole potasu i żelaza. To właśnie dlatego wskazuje się na jej zapobiegawcze działanie w tworzeniu rakotwórczych nitrozoamin. Hamuje powstawanie w organizmie toksycznych związków wywołujących mutacje genów prowadzących do chorób nowotworowych. To tylko jednak z przyczyn, dla których warto spożywać porzeczki. Są one także mało kaloryczne, dlatego też mogą stanowić smaczny i zdrowy deser dla osób przebywających na diecie. Jeśli zaś chodzi o jej zastosowanie lecznicze to wykorzystuje się tutaj zarówno owoce jak i liście. Jej owoce poleca się spożywać przy chorobach reumatycznych, gościu, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Z kolei liście (a w zasadzie przyrządzone z nich napary) przyspieszają wydalanie toksyn i regulują pracę nerek. Nic więc dziwnego, że na polskim rynku znajduje się tak wiele farmaceutyków oraz suplementów diety zawierających porzeczki.
Źródło: Porzeczka