Zdrowa żywność – wyrzucanie pieniędzy w błoto?

Produkty ekologiczne reklamowane są jako zdrowsze i świeższe niż tradycyjne, ich produkcja ma być mniej szkodliwa dla środowiska. Dlatego wielu konsumentów skłonnych jest zapłacić za nie znacznie więcej, ceny mają być gwarancją, że uprawa
owoców i warzyw, hodowla pszczół i pozyskiwanie miodu,  hodowla drobiu odbywają się w sposób naturalny, z dala
od konserwantów, chemii, nawozów, pestycydów i genetyki
.

Takie nastawienie konsumentów wykorzystują nieuczciwi sprzedawcy i restauratorzy dopuszczając się różnego rodzaju przekrętów. Zdaniem „The Daily Telegraph” w Wielkiej Brytanii co szósta placówka sprzedająca produkty organiczne, ekologiczne lub własnego wyrobu, oszukuje swoich klientów. By zwabić konsumentów fałszuje się informacje zachwalające zdrowe jedzenie. Niewielką rentowność sklepów ekologicznych podnosi się żywnością bez certyfikatów.
Wiele restauracji naciąga swoich klientów reklamując się jako serwujące
ekologiczna żywność, podczas gdy w ich kuchniach używa produktów
uprawianych w sposób konwencjonalny.

Nasuwa się pytanie, czy żywność organiczna jest rzeczywiście zdrowsza? A może hasło „ekologiczna żywność” ma być zwyczajnym sloganem, magnesem dla przestraszonych klientów
bombardowanych rosnącą liczbą informacji o powszechnych w
supermarketach produktach żywnościowych prowadzących do przedwczesnych
chorób?

Żadne badania nie dają dowodów, które mogłyby poprzeć ogólnie panujące przekonanie, że żywność ekologiczna ma większą wartość odżywczą i ma istotne znaczenie dla zdrowia publicznego. Analizy naukowców z London School of Hygiene and Tropical Medicine dowodzą, że nie ma znaczących różnic między żywnością organiczną, a tą produkowaną w sposób konwencjonalny. Brytyjska rządowa agencja do spraw bezpieczeństwa żywności (Food Standards Agency) w swoim raporcie nie owija w bawełnę i mówi wprost – kupowanie żywności ekologicznej jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto.

Czytaj więcej…



Źródło: Zdrowa żywność – wyrzucanie pieniędzy w błoto?


Podobne wiadomosci:

  • Przybywa biokonsumentów. Moda na zdrową żywność nie mija
  • Wiejską żywność coraz częściej można zamówić przez internet
  • Polacy coraz częściej sięgają po super foods i zdrową żywność. Segment ten wciąż jednak ma niewielki udział w rynku spożywczym
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin skanowanie w lublinie skanowanie lublin projekty powykonawcze archiwizacja dokumentacji skanowanie do pliku wielki format skanowanie kolor lublin wydruki lublin wielki format skan skanowanie lublin