Podlaski miód i ser z etykietą UE

Ser z Wiżajn i miód z rejonu Puszczy Białowieskiej mają szansę na rejestrację w europejskim systemie nazw i oznaczeń geograficznych. Komisja konkursowa wybrała je w konkursie „Produkt Europejski z Podlaskiego”. 

Chodzi o oznaczenia: chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne oraz gwarantowana tradycyjna specjalność. Wyróżnione produkty to ser z Wiżajn, zgłoszony przez stowarzyszenie „Macierzanka”, oraz miód „Lipiec Białowieski”, zgłoszony przez Stowarzyszenie Pszczelarzy Rejonu Puszczy Białowieskiej.

Jak poinformował Urząd Marszałkowski w Białymstoku, „Lipiec Białowieski” pozyskiwany jest z lipy drobnolistnej, która w tak zwartej formie występuje tylko w Puszczy Białowieskiej.

Ser z Wiżajn jest serem dojrzewającym, wytwarzanym z surowego, pełnego mleka krowiego. Pod nazwą „ser Wiżajny” sprzedawany jest ser o trzech okresach „leżakowania”: „świeży”, który dojrzewa 2-4 dni, „leżakowany” – od 5 do 30 dni oraz „dojrzały” – powyżej 30 dni.

Wyróżnieni producenci otrzymali po 15 tys. zł nagrody. Pieniądze można przeznaczyć np. na sfinansowanie badań laboratoryjnych czy konsumenckich, potrzebnych do złożenia wniosku o rejestrację unijną do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Na razie tylko dwa podlaskie produkty mają unijną rejestrację. To tatarski piróg pierekaczewnik, wytwarzany w Kruszynianach, oraz miód wielokwiat z Sejneńszczyzny i Łoździejszczyzny na Litwie, zarejestrowany jako produkt transgraniczny.

Źródło: tvp.info



Źródło: Podlaski miód i ser z etykietą UE


Podobne wiadomosci:

  • Ranking szkół lubelskich
  • 3 pomysły na ekobiznes
  • Miód o smaku runa
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin drukowanie zesłańców sybiru lublin projekty powykonawcze dokumentacja powykonawcza skanowanie do pliku wielki format skanowanie lublin