Festiwal rosołu

Rosoł Polski.

Sposób polskiego rosołu gotowania taki. Weźmij materyją mięśną wołową albo cielęcą, jarząbka albo kuropatwy, gołębie i cokolwiek mięśnego jest, co być może do rosołu gotowano i zwierzyny wszytkie. Wymocz, wysoluj pięknie i ułóż w garnku, ociągniej. Ten zaś rosół, w ktorymeś ociągał, kiedy się podstoi, przecedź przez sito i  wlej w  tę materyją mięśną, włóż pietruszki, masła, przysó1, odszymuj, A gdy dowre, daj gorąco na stół.
Trzeba też wiedzieć, że na każdy rosół włożyć co potrzeba, żeby wodą albo wiatrem nie śmierdział, to jest pietruszki albo kopru, cebule albo czosnku, kwiatu muszkatowego albo rozmarynu, albo całkiem pieprzu, według smaku albo upodobania, limonia też i rozmaryn żadnego nie oszpeci rosołu.
Comber albo sztuka krzyżowa jelenia, albo daniela, bawoła albo wołowa, sarnia albo skopowa etc.
Combru wycięcia sposób jest taki. Zad zwierza cały nie rozcięty albo wolu włóż na kloc, a z obudwu stron okraj nożem po śliwkę i kości poprzecinaj, żeby sam krzyż z obudwu stron zarówno ucięty został, którą do rosołu tak gotuj…
Czytaj więcej…


Potrawy Regionalne



Źródło: Festiwal rosołu


Podobne wiadomosci:

  • FESTIWAL DOBREGO SMAKU.
  • Trzęsienia ziemi w Polsce – Festiwal Nauki w Jabłonnie
  • Festiwal truskawki
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin drukowanie wydruki lublin centrum tanie formaty lublin wielkoformatowe format projekty powykonawcze archiwizacja dokumentacji skanowanie do pliku wielki format tanie ksero lublin tanie ksero lublin szybki druk wysokonakładowy