Zaczął się jarmark bożonarodzeniowy w łódzkiej Manufakturze
Na rynku Manufaktury otwarty został największy w regionie Jarmark Bożonarodzeniowy. Potrwa do 24 grudnia
Łódź – Manufaktura (fot. Dariusz Małanowski Pszczeli Park) |
Obecnie świąteczne stragany obfitują w długoterminowe produkty takie, jak smalec, suszone wędliny, kwas chlebowy, podpiwek, grzaniec Galicyjski. Dużym zainteresowaniem cieszą się wędzone ryby, a zwłaszcza karp (1 kg- 40zł) i sum (filet 77 zł/kg; tusza 40 zł/kg) oraz sery górskie (dostępne od 2 zł). Poza wytrawnym jadłem proponowane są różnego rodzaju bakalie i świeżo upieczone racuchy.
Po raz pierwszy na świątecznym jarmarku można nabyć oryginalny miód gryczany, polecany przez Romualda Dąbrowskiego, prezesa Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy (1,25 kg – 30 zł; 400 g – 12,50 zł).
Wraz z upływem czasu oferta będzie stopniowo wzbogacana o domowej roboty potrawy wigilijne, jak np. pierogi przygotowane przez Pierrogerię, kapustę z grochem i zupę grzybową z suszonych borowików.
Nie zabraknie również świątecznych dekoracji oraz żywych choinek.
Źródło: Zaczął się jarmark bożonarodzeniowy w łódzkiej Manufakturze