Miód Pszczółkowski
Pszczelarze z rejonu gminy Pszczółki chcą ubiegać się
o jeden z unijnych certyfikatów jakości żywności. Zabiegają też o
wpisanie na listę tzw. produktów regionalnych Komisji Europejskiej.
Województwa Pomorskiego poinformowała, że Miód Pszczółkowski
może ubiegać się o certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia lub
Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Producenci miodu mogliby
wówczas swoje produkty oznaczać logiem KE, a jego produkcja byłaby
certyfikowana.
Pszczółkach Jan Freda przyznał, że lista warunków, które trzeba
spełnić, aby produkt został wpisany na listę, jest długa, a
wymagania wysokie.
liście, pszczelarze muszą całkowicie zmodernizować sprzęt
wykorzystywany przy pozyskiwaniu miodu, a to jest związane z dużymi
nakładami finansowymi – wyjaśnił.
Pszczółkach zrzesza kilkadziesiąt osób. Organizacja szacuje, że
każdego roku pszczelarzom posiadającym ponad 500 roi pszczelich
udaje się pozyskać ok. 13 ton miodu. – Tutaj jest specyficzny
mikroklimat oraz rosną typowe tylko dla tego regionu rośliny –
wyjaśnił Freda.
system jakości żywności od 1992 r. i do tej pory na liście
produktów regionalnych jest ponad 1000 produktów. Na liście jest
36 produktów z Polski, m.in. oscypek, miód wrzosowy z Barów
Dolnośląskich i jabłka łąckie. Przyznała, że „to jest
elitarna grupa produktów, wyższa półka i nie tak łatwo na tę
listę trafić”.
produkt regionalny w KE, trzeba wykazać wyjątkową jego jakość”.
Wyjaśniła, że w przypadku produktów oznaczonych certyfikatem
Chroniona Nazwa Pochodzenia i Chronione Oznaczenie Geograficzne, ich
jakość powinna wynikać z miejsca wytwarzania.
pojawi się myśl, że ten produkt jest dobry, to też jest argument
dla KE, aby wpisać go na listę – wyjaśniła. – Dlatego
producenci często przy ubieganiu się o rejestracje produktu
powołują się na jego renomę – dodała.
wpisane na listę. – Są już na liście produktów tradycyjnych,
więc to już jest pewne potwierdzenie jakości i tradycji
wytwarzania – dodała.
uważany był głównie za lekarstwo i był wykorzystywany przy
leczeniu chorób serca, układu oddechowego oraz pokarmowego. Metoda
produkcji miodu pozostała niezmieniona od dziesięcioleci. Na swojej
stronie internetowej gmina informuje, że działające w Skowarczu
Muzeum Miodu gminy Pszczółki jest jedyną tego typu placówką w
kraju.
Źródło: naszdziennik.pl
Źródło: Miód Pszczółkowski