Miód i cytryna
Najlepsze są naturalne i domowe sposoby na wzmocnienie odporności:
W przygotowanej szklance wody (niegorącej, należy ja ostudzić do 40 stopni C) rozpuścić jedną lub dwie łyżeczki miodu. Przygotowany roztwór pozostawić na noc i wypijać go na czczo z rana. Można zakropić go odrobiną świeżego soku z cytryny.
Mają właściwości odżywcze i zdrowotne
Miód pyszny i słodki. Natomiast cytryna kwaśna i cierpka. Jednak razem mają właściwości odżywcze i zdrowotne. Są zarówno smacznym przysmakiem jak i skutecznym lekarstwem. Wzmacniają nasz organizm podczas przeziębienia. Efektownie poprawiają ogólną odporność. Mają działanie przeciwzapalne. Hamują rozwój bakterii, wirusów oraz grzybów.
Uniwersalne antidotum na wiele dolegliwości
Jesień to pora roku, gdy nasz organizm jest bardziej niż zwykle podatny na spadek odporności. Zamiast zażywać sztuczne witaminy wprowadźmy do naszego domu naturalne i skuteczne lekarstwa. W niewielkich ilościach wszyscy domownicy mogą korzystać z bogactwa
miodu. Nie tylko osłodzi nam życie, ale również poprawi naszą odporność.
- Jednak
miodu nie można podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia. Mogą występować w nim bakterie Clostridium botulinum, które potrafią spowodować u niemowląt chorobę zwaną botulizmem (zatruciem jadem kiełbasianym) – mówi Aneta Kłodowska – Ruda, lekarz rodzinny.
Dobrodziejstwa
miodu i cytryny
W skład
miodu wchodzą niewielkie ilości składników mineralnych: wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, fluor, kobalt i jod. Zawiera również łatwo przyswajalne cukry proste (fruktoza i glukoza). Jest skarbnicą witamin z grupy B, białka, garbników i kwasów organicznych.
- Jest także wysokokaloryczny, dlatego nie za często powinniśmy dosładzać nim posiłki. Organizm, zwłaszcza małych dzieci, szybko może przyzwyczaić się do tych słodkości – podkreśla lekarz.
Dodatkowo miód nie psuje się. Może być długo przechowywany. Jednak nie dodawaj
miodu do gorących napojów lub gorących potraw. Jego właściwości giną już w temperaturze ponad 40 stopni C.
Z kolei cytryna dostarcza witaminy C. To jedna z ważniejszych witamin pomocnych w utrzymaniu prawidłowej odporności organizmu. Zawiera również witaminę B, przeciwutleniacze, proteinę, flawonoidy, fosfor, potas i węglowodany.
- Witamina C bierze udział w tworzeniu bariery ochronnej, która umożliwia skuteczną obronę organizmu przed bakteriami, wirusami, przeziębieniami i infekcjami – komentuje Aneta Kłodowska – Ruda.
Sok z cytryny można stosować w walce z nadciśnieniem i obniżeniem cholesterolu. Nawadnia organizm. Woda z cytryną działa jako środek moczopędny, stymuluje układ trawienny, walczy z pragnieniem głodu, wspomaga utratę wagi.
Źródło: nowiny24.pl
Źródło: Miód i cytryna
Podobne wiadomosci:
Miód, czosnek, maliny, herbata z cytryną – Skuteczne sposoby na przeziębienieSyrop z miodu cebuli i czosnku na przeziębienie i kaszelHerbata z cytryną=zdrowie