Grzaniec z miodu pitnego
1,5 l miodu pitnego półtoraka lub dwójniaka
300 g miodu (oprócz spadziowego)
Przyprawy:
goździki ok. 0,6 – 0,7 g
suszone owoce jałowca – 5-10 szt.
cynamon – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa ok. – 1 łyżeczka
imbir ok. 0,6 – 0,7 g
laska wanilii ok. 0,4 – 0,6 g
pieprz czarny ok. 0,14g
Podane ilości przypraw są tylko orientacyjne. Przyprawy należy utłuc w moździerzu. Dodawać z umiarem, ponieważ możemy całkowicie utracić smak gorącego miodu i będziemy pić najzwyklejszy kordiał korzenny.
Miód pitny podgrzać do temp. 50-55 C, dodać miód, wymieszać, dodać przyprawy i utrzymywać pod przykryciem w temp. ok. 55 C przez 5- 7 min. Pić gorący w glinianych lub porcelanowych naczyniach, które dłużej utrzymują ciepło. Do podgrzewania miodu możemy również używać specjalnych podgrzewaczy. Niestety, dozowanie przypraw w tym przypadku będzie troszkę utrudnione.
Podgrzewacze możemy kupić np. w firmie „Łysoń„:
Źródło: Grzaniec z miodu pitnego