Kutia pszczelowolaka
Składniki (dla 4 osób):
0,5 kg łuskanej pszenicy
0,5 kg maku
0,25 kg miodu
2 szklanki rodzynek
1 szklanki orzechów mieszanych
1 szklanka innych dowolnych bakalii – wg uznania
2 laski wanilii
0,5 l słodkiej śmietanki
Sposób przygotowania:
Kutię powinniśmy przygotować kilka dni przed Wigilią. Zaczynamy od zalania wodą pszenicy, żeby napęczniała. Mak zalewamy wrzątkiem i również zostawiamy na kilka godzin. Następnego dnia gotujemy pszenicę na małym ogniu do miękkości w dużej ilości wody. Mak przed mieleniem również musimy dobrze odsączyć. Mak mielimy trzy krotnie przez bardzo drobne sitko. Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na 15-20 minut, potem dokładnie odsączamy. Bakalie dobieramy według uznania. Posiekane orzechy możemy krótko podprażyć w piekarniku. Mak z pszenicą i miodem dokładnie mieszamy, dodajemy bakalie, przyprawiamy wanilią. Całość należy przykryć i wstawić do lodówki aż do Wigilii. Przed samym podaniem polewamy słodką śmietaną.
Źródło: Kutia pszczelowolaka