INFO
Pszczelarstwo
BiałystokOnline.pl - 28 lis 2011
Opracowanie koncepcji plastyczno-przestrzennej ekspozycji stałej pt. „Pszczoły”, która jest przewidziana do realizacji w Białowieskim Parku Narodowym – takie jest konkursowe zadanie. Prace przyjmowane są do 30 stycznia 2012 roku. …
|
Interia - 15 lis 2011
Parlament Europejski przyjął projekt rezolucji w sprawie sytuacji w sektorze pszczelarskim, która zaczyna być dramatyczna. Posłowie podkreślili, że rosnąca umieralność pszczół może mieć poważny wpływ na produkcję żywności w Europie i utrzymanie …
|
Wirtualna Polska - 10 lis 2011
Gorąca herbata słodzona miodem. Pycha! Cóż lepszego na rozgrzanie w długie jesienne wieczory? Wiadomo, że miód to nie tylko przysmak, ale i lekarstwem. Jednak, by leczył, musi być prawdziwy. Tymczasem półki sklepowe uginają się od podróbek: miodów …
|
Gazeta Wyborcza - 23 lis 2011
20.10, Ale kino!; dramat obyczajowy, Turcja/Niemcy/Francja 2010, reż. Semih Kaplanoglu, wyk. Tülin Özen, Bora Altas, Erdal Besikcioglu, Ayse Altay (115 min) (teletekst) Sześcioletni Yusuf (Bora Altas) mieszka z rodzicami w górskiej wiosce. …
|
Gazeta.pl - 9 lis 2011
Przyczyną masowego wymierania pszczół są chemiczne środki ochrony roślin z grupy neonikotynoidów – twierdzą nowosądeccy pszczelarze powołując się na badania francuskich naukowców. Bartnicy domagają się zakazu stosowania tych pestycydów w Polsce. …
|
Nowa Trybuna Opolska - 5 lis 2011
Albert Einstein powiedział, że kiedy wyfrunie ostatnia pszczoła, ludzie przetrwają tylko cztery lata. To może być już wkrótce… Pszczelarz Antoni Zwoliński w pasiece w Mąkoszycach. (fot. Roman Baran) Wokół domów tylko te szpalery iglaków, …
|
SE.pl - 15 lis 2011
W sezonie jesienno-zimowym coraz częściej sięgamy po miód, aby zapobiec przeziębieniom. Jednak, żeby miód zadziałał powinien być prawdziwy. Jak sprawdzić czy miód jest prawdziwy? Jak odróżnić sztucznie słodzony miód od naturalnego? …
|
Gazeta Wyborcza - 17 lis 2011
Miód kurpiowski, twaróg, dynia marynowana w oleju rzepakowym. Śniadanie to pole do popisu dla każdego, wystarczy starannie wybrać składniki. To może być nasza specjalność narodowa Miałam niedawno okazję podejmować śniadaniem dziennikarkę kulinarną z …
|
Gazeta Olsztyńska - 21 lis 2011
Przedszkole Bajka uczestniczyło w projekcie realizowanym przez Gołdapskie Stowarzyszenie Pszczelarzy „Z ekologią za pan brat”. W czwartek, 17 listopada dzieci odwiedziła pszczelarka Żaneta Szeszko. Dzięki wizycie poznały proces powstawania miodu, …
|
e-Teatr.pl - 22 lis 2011
Teatr Ochoty zaprasza 24 listopada o godz. 19.00 do klubokawiarni Sen Pszczoły, ul. Inżynierska 3 na Czytanie Oberiutów. Zapraszamy na drugie czytanie w ramach projektu CHARMS/WIERTOW/STRAWIŃSKI, poświęconego rosyjskiej awangardzie pierwszej połowy XX …
|
Express Bydgoski - 5 lis 2011
Bydgoszcz wciąż szuka motywu przewodniego, na którym można oprzeć kampanię promocyjną miasta. Co według ciebie powinno być jej głównym wyznacznikiem? Czy szkolne e-dzienniki dobrze spełniają swoją funkcję? Epidemia wymierania pszczół ma zasięg światowy …
|
Odkrywcy.pl - 3 lis 2011
Możliwy wpływ cząstek emitowanych z silników diesla na pszczoły zbadają naukowcy brytyjscy. Niewykluczone, że drobiny te mogą wpływać na zwoje mózgowe owadów i uszkadzać struktury odpowiedzialne za ich orientację w przestrzeni. …
|
Gazeta Pomorska - 10 lis 2011
- Frekwencja dopisała, dotarły 43 osoby – mówi Zbigniew Rębacz, prezes koła. – Nie spotkamy się w grudniu, musieliśmy to zrobić wcześniej, by rozliczyć wpłaty pieniędzy, refundacje kosztów m.in. za matki, leki. Pszczelarze też muszą trzymać się …
|
Gazeta Krakowska (subskrypcia) - 4 lis 2011
Wiosną pszczelarze uzbrojeni w podkurzacze pojadą do stolicy walczyć o życie w ulach. Idea niezwykłej demonstracji zrodziła się na Sądecczyźnie. Sądeccy pszczelarze wspierani przez kolegów z całej Polski wypowiedzieli wojnę urzędnikom z Ministerstwa …
|
|
Onet.pl - 12 godz. temu
Ponad 3 mld euro nadwyżki w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi powinna mieć Polska na koniec 2011 r…. Zobacz więcej 24 paź, 17:38 Polscy rolnicy będą mogli sprzedawać własne wina owocowe, gronowe i miody pitne bez konieczności …
|
|
konin.pl - 8 godz. temu
Setki koninian przyjęło zaproszenie Prezydenta Miasta Józefa Nowickiego do udziału w kolejnej akcji z cyklu „Zdrowie to podstawa”. Akcji towarzyszy kiermasz zdrowej żywności połączony z możliwością wykonania darmowych badań oraz uzyskania cennych …
|
trojmiasto.pl - 13 godz. temu
Na jesienne wieczory nie ma nic lepszego niż gorący, aromatyczny napój: herbata, grzane wino lub piwo. O tej porze roku pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, wieje, pada i jest zimno. Trudno jest zmotywować się do wyjścia z domu, …
|
Pszczelarze: neonikotynoidy przyczyną masowego wymierania pszczół
Gazeta.pl - 9 lis 2011
„Zagłada pszczół to dramat nie tylko dla właścicieli pasiek i amatorów miodu, ale też dla sadowników, którzy bez pszczół nie zbiorą owoców” – zauważa pszczelarz, członek Związku Pszczelarzy Zawodowych, z Sądecczyzny Tadeusz Kasztelan. …
Gazeta Olsztyńska - 21 lis 2011
Przedszkole Bajka uczestniczyło w projekcie realizowanym przez Gołdapskie Stowarzyszenie Pszczelarzy „Z ekologią za pan brat”. W czwartek, 17 listopada dzieci odwiedziła pszczelarka Żaneta Szeszko. Dzięki wizycie poznały proces powstawania miodu, …
|
Nowa Trybuna Opolska - 5 lis 2011
Miód trzeba jeść, kiedy dopisuje zdrowie. To chodzi o wzmacniające odporność organizmu pszczele enzymy. One wzmacniają też serce. Chociaż sława Jana Dzierżona, księdza-pszczelarza, była powszechna już w całej Europie, to na Opolszczyźnie ule nie stały …
|
NaszeMiasto.pl - 19 lis 2011
W weekend odbywa się pierwsze „Jesienne krakowskie miodobranie” na placu Wolnica, impreza organizowana przez Zrzeszenie Pszczelarzy Krakowskich. – Zdecydowaliśmy się na tak późny kiermasz, bo miody jesienne są wspaniałe – zapewnia Marian Opoka, …
|
Radio eR 87,9 FM - 17 lis 2011
Pojawia się również kwestia upraw GMO dla zdrowia pszczół miodnych. O domieszkach pyłku GMO do miodu i przyjęciu dyrektyw ograniczających ich zawartość mówi profesor Wiesław Huszcza, ekspert Polski do komisji Unii Europejskiej w sprawie pszczelarstwa …
|
Gazeta Wyborcza - 17 lis 2011
Moim ostatnim odkryciem jest miód kurpiowski. Jak twierdzi jego autor Zbigniew Szymański, tak smakował miód naszych pradziadków. Ule umieszczane są daleko od upraw rolnych – w Puszczy Zielonej i Białej, na Kurpiach. Pszczoły zbierają nektar i pyłki …
|
PAP - 3 lis 2011
W opinii ekspertów udział pszczół w globalnej gospodarce liczy się w miliardach dolarów. Pszczoły zapylają kwiaty roślin uprawnych, dzięki czemu te mogą później wydać plony. Nie bez znaczenia jest też produkcja miodu oraz sam fakt ich hodowli, …
|
Wirtualna Polska - 8 lis 2011
Populacja pszczół na świecie jest coraz mniejsza, choć nie ma pewności, jaka jest tego przyczyna. Jednak nawet zamiłowanie do miodu i sympatia do owadów nie przekonają chyba nikogo do posiadania ula we własnym mieszkaniu? Projektanci z Philipsa wcale …
|
Express Bydgoski - 5 lis 2011
Pszczoły wymierają – to fakt bezsporny. Zaczęło się to nagle. Konsekwencją tego zjawiska będzie nie tylko brak miodu w kuchni. Grozi nam globalna klęska ekologiczna i to nie w odległej przyszłości, ale już za kilka lat. Eksperci biją na alarm, …
|
Gazeta Krakowska (subskrypcia) - 4 lis 2011
Walczymy w interesie publicznym. Zagłada pszczół to dramat nie tylko dla właścicieli pasiek i amatorów miodu, ale też dla właścicieli sadów, które zapylają pszczoły. Jeśli braknie pszczół, braknie też owoców! Na pszczelarskich forach internetowych …
Źródło: INFO