ZADUSZKOWE… SMAKI.
Jakkolwiek nieco dziwnie może brzmieć tytuł tej szczególnej publikacji, to jednak… Zwróćmy na nie uwagę odwiedzając miejsca wiecznego spoczynku naszych bliskich w nadchodzącym dniu Wszystkich Świętych i w Zaduszki. Od ponad wieku mają je Kraków i Warszawa. Przed cmentarnymi bramami krakowskich cmentarzy na Rakowicach i Salwatorze, w tych dniach można kupić „miodek turecki”, zwany także od paru dziesiątek lat „trupim miodkiem”. W Warszawie przed cmentarzami na Powązkach i Bródnie spotkamy „pańską skórkę” (na zdjęciu) i małe precelki nanizane na sznurki.
Jeszcze w połowie XX wieku zaduszne chlebki ofiarowywane „dziadom” miały: Lubelszczyzna – powałki, Ziemia Ciechanowska – peretyczki, a także Kujawy i południe Pomorza.
Źródło: ZADUSZKOWE… SMAKI.