Jakość handlowa przekąsek słonych
W listopadzie 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych poinformowała o przeprowadzonych wynikach kontroli jakości przekąsek słonych. Kontrola przeprowadzona została na etapie produkcji w II kwartale 2024 roku na terenie całego kraju.
Produktami priorytetowymi poddanymi ww. kontroli były:
- przekąski kukurydziane (np. chrupki, popcorn, pałeczki), w tym oznakowane jako wolne od GMO,
- inne przekąski zbożowe (np. krakersy, precle, paluszki).
Produkty skontrolowano w 30 zakładach produkcyjnych, stwierdzając nieprawidłowości w 13 (43,3% skontrolowanych). W zakresie znakowania sprawdzono 56 partii, z czego 12 zakwestionowano (21,4%).
Stwierdzone nieprawidłowości w zakresie znakowania dotyczyły m.in.:
- Podanie w wykazie składników „mleko w proszku”, podczas gdy zastosowano „preparat mleczno-tłuszczowy” zawierający w składzie tłuszcz palmowy.
- Stosowanie znaku „Produkt polski”, podczas gdy w procesie produkcji użyto składniki niepochodzące z Polski, np. olej słonecznikowy z Niemiec i cebulę z Indii.
- Podanie komunikatu o obniżonej zawartości glutenu, przy braku dowodów potwierdzających możliwość zastosowania tego dobrowolnego oświadczenia przypisującego produktowi szczególne właściwości.
- Zastosowanie dla obowiązkowej informacji, jaką jest wartość odżywcza, czcionki mniejszej niż 1,2 mm.
W Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego każdego dnia wspieramy podmioty z branży spożywczej m.in. w zakresie zapewnienia zgodności znakowania środków spożywczych.
Zapraszamy do kontaktu!
22 398 60 79
Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
biuro@food-law.pl
www.food-law.pl
Artykuł Jakość handlowa przekąsek słonych pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Jakość handlowa przekąsek słonych