Wyniki kontroli IJHARS jakości wina
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) opublikowała wyniki kontroli jakości wina, które ujawniły szereg nieprawidłowości w oznakowaniu. Inspekcja stwierdziła przypadki, które mogą wprowadzać konsumentów w błąd, takie jak:
- Wskazywanie na etykiecie niewłaściwej zawartości alkoholu (zawyżonej lub zaniżonej), co potwierdziły badania laboratoryjne,
- Brak wyszczególnienia wszystkich składników w składzie, np. pirosiarczynu potasu.
- Niewłaściwe informowanie o obecności alergenów, np. zamiast komunikatu „zawiera siarczyny”, na etykiecie wina znajdowała się informacja o treści: „dla zachowania subtelnego aromatu oraz aby zapobiec oksydacji do wina dodano siarczyny”.
- Umieszczanie odniesień do nazw jednostek geograficznych, co jest dopuszczalne tylko w przypadku win zarejestrowanych jako chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) lub chronione oznaczenie geograficzne (ChOG).
- Zamieszczanie na etykiecie kodu QR odnoszącego się do wykazu składników, bez wskazania do jakich informacji prowadzi ten kod.
- Umieszczanie rocznika i/lub odmiany wina bez posiadania odpowiedniego certyfikatu IJHARS, co jest wymagane w takich przypadkach.
- Wprowadzanie w błąd konsumentów sugestiami o ekologicznej produkcji, np. poprzez komunikat „PRODUKCJA JEST EKOLOGICZNA, Z UŻYCIEM TAK MAŁEJ LICZBY ŚRODKÓW CHEMICZNYCH JAK TO TYLKO MOŻLIWE”, podczas gdy producent nie posiadał certyfikatu rolnictwa ekologicznego.
- Sugerowanie specjalnych właściwości produktu poprzez informację „wino naturalne”, mimo zastosowania substancji dodatkowej, tj. pirosiarczynu potasu.
- Podawanie niewłaściwych danych dotyczących butelkującego oraz brak wskazania miejsca wytworzenia wina i miejsca butelkowania.
- Zwrócono uwagę, że oznakowanie wielu skontrolowanych partii wina zawierało jednocześnie kilka niezgodności.
Zalecamy producentom i dystrybutorom win, aby szczególną uwagę zwracali na zgodność oznakowania swoich produktów z obowiązującymi normami prawnymi. Niezgodności w etykietach mogą nie tylko wprowadzać w błąd konsumentów, ale także prowadzić do konsekwencji prawnych.
Nasza Kancelaria specjalizuje się w kompleksowej obsłudze prawnej w zakresie prawa żywnościowego, wspierając przedsiębiorców z różnych sektorów branży spożywczej. Oferujemy wsparcie w zakresie analizowania etykiet, doradztwa w zakresie certyfikacji oraz pomocy prawnej w przypadku kontroli jakości. Z naszą pomocą możesz mieć pewność, że Twoje produkty są zgodne z obowiązującymi przepisami, co pozwala uniknąć ryzyk związanych z nieprawidłowym oznakowaniem i zapewnia bezpieczeństwo Twojego biznesu.
Skontaktuj się z nami, aby dowiedzieć się, jak możemy wesprzeć Cię w zapewnieniu pełnej zgodności z przepisami prawa.
22 398 60 79
Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
biuro@food-law.pl
www.food-law.pl
Artykuł Wyniki kontroli IJHARS jakości wina pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Wyniki kontroli IJHARS jakości wina