Butelkowanie wody wodociągowej
15 stycznia 2025 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu wydał wyrok, w którym rozważył możliwość butelkowania wody wodociągowej. Przedsiębiorca chciał prowadzić działalność polegającą na dodawaniu składników mineralnych do wody wodociągowej i wprowadzaniu jej na rynek jako „woda stołowa”. Organy odmówiły jednak zatwierdzenia zakładu spółki. WSA przychylił się do stanowiska organów.
W uzasadnieniu wyroku, WSA uznał, że istnieje możliwość rozlewu, butelkowania i sprzedaży tylko naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej oraz wody stołowej. Przepisy nie przewidują natomiast możliwości butelkowania wody wodociągowej (poza sytuacjami nadzwyczajnymi, np. powodzie, awarie sieci itp.).
Zdaniem WSA, nawet w przypadku zapewnienia zawartości składników mineralnych na poziomie przewidzianym dla wody stołowej, nie jest możliwe uzdatnianie i butelkowanie wody wodociągowej. WSA podkreślił, że „skarżąca chce poddawać wodę pitną ponownemu uzdatnianiu, tworząc kategorię, dla której nie istnieją w prawie żywnościowym, ani kryteria czystościowe (chemiczne, fizykochemiczne, mikrobiologiczne), ani wymogi w zakresie oznakowania.”
Aktualnie wyrok WSA jest nieprawomocny i być może zostanie zaskarżony. Jeśli tak – sprawę rozpatrzy NSA.




Artykuł Butelkowanie wody wodociągowej pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Butelkowanie wody wodociągowej