Piersi w miodzie
Zbawienna moc miodu
Na młode piersi – miód wielokwiatowy
W stanie płynnym ma kolor żółty. Jest łagodny, ma woskowy zapach. Korzystnie wpływa na wygląd i sprężystość młodego biustu.
Na piersi dojrzałe – miód gryczany
Ma kolor ciemnoherbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu – brązowy. Smak ostry, lekko piekący. Zawiera magnez, zalecany w stanach wyczerpania fizycznego i nerwowego.
Na duże piersi – miód spadziowy
Ma szary lub zielonkawy kolor. Jest najbardziej zasobny w biopierwiastki, dekstryny oraz dużo białka. Stosowany przy anemii, zaburzeniach przemiany materii. Posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Na małe piersi – miód lipowy
W stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód o wyraźnym zapachu lipy, ostry w smaku z lekką goryczką. Kolagen w nim zawarty ujędrni i uwypukli piersi.
Systematyczne stosowanie miodu w codziennej pielęgnacji skóry pomoże nie tylko zredukować drobne jej defekty, ale również spowolnić proces starzenia.- Miód opóźnia efekty starzenia, odbudowując w skórze kolagen i elastynę – stwierdził już lata temu Christopher Watt, specjalista zajmujący się dbaniem o skórę filmowych gwiazd Hollywood.
Miód można oczywiście jeść. Trzeba tylko spożyć odpowiednią jego ilość. Kwasy żołądkowe rozpuszczają go jednak i spowalniają lecznicze działanie. Kiedy smaruje się nim piersi, efekt jest niemal natychmiastowy. I jeszcze jedno. Kiedy nakłada się miód na lekko wilgotną skórę, wcale nie jest lepki. Ma się wrażenie nacierania tłustym kremem.
Źródło: Piersi w miodzie