Miód i woda zdrowia doda
Goi rany, wzmacnia organizm. W połączeniu z dodatkami jest jeszcze skuteczniejszy
Pomoże na wiele dolegliwości. Jesienią i zimą wspomoże odporność, wiosną zapobiegnie alergii, latem przyspieszy gojenie się ranek. Miód ma cenne właściwości lecznicze.
Działa jak antybiotyk, hamuje bądź niszczy rozwój bakterii, wirusów, grzybów. Jego właściwości potęgują się 200 razy, gdy miód zostanie rozpuszczony w wodzie. Są też inne połączenia, które sprawiają, że jest on wyjątkowym lekarstwem.
* Cytryna. W szklance ciepłej (ale nie gorącej) wody rozpuść dwie łyżki miodu. Dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny. Taki napój zawiera dużo witaminy C. Doskonale więc nadaje się jako środek wzmacniający błony śluzowe i ścianki naczyń. To przyczynia się do poprawienia odporności. Napój należy pić rano, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. .
* Anyż. Łyżeczkę suszonych nasion anyżu zalej szklanką gorącej wody. Zaparzaj pod przykryciem 5–10 minut. Następnie przecedź, ostudź. Do naparu dodaj 2–3 łyżeczki miodu, najlepiej lipowego. Pij 2–3 razy dziennie. Napój miodowo-anyżkowy pomaga przy dolegliwościach żołądkowych, łagodzi skurcze jelit, nudności, poprawia przemianę materii, skraca czas trwania biegunek. .
* Imbir. Korzeń imbiru długości mniej więcej 1 cm obierz, pokrój w cieniutkie plasterki. Zalej 2/3 szklanki ciepłej wody i pozostaw na 2–3 godziny. Przecedź, dolej do pełna wrzątku i dodaj miodu według uznania, ale co najmniej dwie łyżeczki. Herbatka działa rozgrzewająco, łagodzi ból głowy, przy przeziębieniu przyspiesza powrót do zdrowia.
Źródło: Miód i woda zdrowia doda