Hyatt Regency Warsaw – hotelowy miód uznany za ekologiczny.
W Polsce występuje blisko 470 gatunków pszczół
dziko żyjących. Niemal połowa z nich, znajduje się na tzw. czerwonej
liście i jest zagrożona wyginięciem. W trosce o pszczeli los jeden z
warszawskich hoteli założył na swoim dachu pasiekę.
dziko żyjących. Niemal połowa z nich, znajduje się na tzw. czerwonej
liście i jest zagrożona wyginięciem. W trosce o pszczeli los jeden z
warszawskich hoteli założył na swoim dachu pasiekę.
W związku z wymieraniem tych pożytecznych owadów,
pszczelarze coraz częściej zwracają uwagę na ich znaczenie dla
środowiska naturalnego. Eksperci przekonują, że wystarczą drobne
działania i stosowanie się do prostych zasad, aby realnie wpłynąć na los
zagrożonych pszczołowatych.
pszczelarze coraz częściej zwracają uwagę na ich znaczenie dla
środowiska naturalnego. Eksperci przekonują, że wystarczą drobne
działania i stosowanie się do prostych zasad, aby realnie wpłynąć na los
zagrożonych pszczołowatych.
Hyatt Regency Warsaw jest pierwszym i jedynym
hotelem w Polsce, który na swoim dachu gości pszczele rodziny.
Pomysłodawdcą projektu hotelowej pasieki był dyrektor generalny hotelu
Hyatt Regency Warsaw, Heddo Siebs, który był świadkiem protestów
pszczelarzy w centrum Warszawy w ubiegłym roku na wiosnę. Już wtedy
problem wymierania pszczół był bardzo poważny.
hotelem w Polsce, który na swoim dachu gości pszczele rodziny.
Pomysłodawdcą projektu hotelowej pasieki był dyrektor generalny hotelu
Hyatt Regency Warsaw, Heddo Siebs, który był świadkiem protestów
pszczelarzy w centrum Warszawy w ubiegłym roku na wiosnę. Już wtedy
problem wymierania pszczół był bardzo poważny.
Pszczoły pojawiły się na dachu hotelu w specjalnie
przygotowanych dla nich ulach wiosną 2012 roku. Szybko zaadoptowały się w
nowych warunkach i stały się częścią tego ekosystemu. Od początku maja
ubiegłego roku pracowicie zbierały już nektar z kwiatów drzew w
zielonych parkach wokół hotelu, w tym w pobliskich Łazienkach
Królewskich.
przygotowanych dla nich ulach wiosną 2012 roku. Szybko zaadoptowały się w
nowych warunkach i stały się częścią tego ekosystemu. Od początku maja
ubiegłego roku pracowicie zbierały już nektar z kwiatów drzew w
zielonych parkach wokół hotelu, w tym w pobliskich Łazienkach
Królewskich.
Pierwsze próbki pozyskanego miodu (lipiec 2012)
trafiły do laboratorium. Wyniki badań były bardzo dobre. Zawartość
zanieszczeń, metali ciężkich i innych szkodliwych substancji została
wykluczona, a hotelowy miód uznany za ekologiczny.
trafiły do laboratorium. Wyniki badań były bardzo dobre. Zawartość
zanieszczeń, metali ciężkich i innych szkodliwych substancji została
wykluczona, a hotelowy miód uznany za ekologiczny.
Anna Książek
Źródło: medexpress
Źródło: Hyatt Regency Warsaw – hotelowy miód uznany za ekologiczny.