Dobre zbiory miodów jesiennych
– Sprzyjające warunki pogodowe w drugiej połowie sierpnia i we wrześniu sprawiły, że mamy dużo bardzo smacznego miodu z nawłoci i wrzosów – powiedział Bartoń. – Jesień nadrobiła fatalne warunki pogodowe dla pszczelarzy w lipcu – wyjaśnił.
Pszczelarze z Podkarpacia wytwarzają przede wszystkim tzw. miód spadziowy. Z tamtejszych pasiek pochodzi ok. 40 proc. tego rodzaju miodu w Polsce. Jest dwa-trzy razy droższy od innych miodów. Należy do produktów eksportowych.
– W tym roku na Podkarpaciu zebrano jedną trzecią normalnych zbiorów – powiedział Bartoń.
W ocenie Bartonia, „miód spadziowy musi mieć ustabilizowana pogodę, a takiej w tym roku nie było”. Pszczoły wytwarzają go ze spadzi drzew iglastych. Spadź, zwana też rosą miodową, w postaci kropel występuje latem na igłach i gałęziach świerku, modrzewia i jodły. Składa się głównie z soków roślinnych. Miody spadziowe mają m.in. walory lecznicze.
Na Podkarpaciu ponad 3700 pszczelarzy prowadzi 110 tys. rodzin pszczelich.
Źródło: tvp.info
Źródło: Dobre zbiory miodów jesiennych