Ciąża, niemowlęta i miód
Czy ciężarna kobieta może bezpiecznie jeść miód?
Przewód pokarmowy dorosłych jest odporny na laseczki jadu kiełbasianego , które występują w miodzie pszczelim. Bakterie są już zabijane w przewodzie pokarmowym i nie stanowią zagrożenie dla płodu ciężarnej matki oraz nie trafiają do mleka matek karmiących piersią.
Mleko z miodem jest dobre i bezpieczne dla kobiet w ciąży, uspokaja i zapewnia spokojny sen. Napoje gazowane, kawa i inne napoje zawierające kofeinę powinny być ograniczone w diecie ciężarnej do minimum.
Aby zminimalizować dolegliwości uczucia zgagi czy pieczenia w gardle można spokojnie zastosować mleko i miód, które w połączeniu neutralizują nadmiar kwasu żołądkowego. Przed snem wystarczy wypić szklankę ciepłego mleka z miodem.
Przeziębienia są dość częste w czasie ciąży. Kobiety w ciąży są bardziej narażone, ponieważ ich układ odpornościowy jest osłabiony, a ich ochronne błony śluzowe w czasie ciąży nie spełniają swoich zadań. Należy zwiększyć spożycie pokarmów bogatych w witaminę C czyli owoców i soków owocowych. Zaleca się herbatę z miodem, ale bez cytryny. Z cytryną można pić wodę z miodem i np. miętą lub melisą. Ciepłe, nie gorące napoje z miodem łagodzą kaszel i ból gardła.
Herbatka z imbirem i miodem to świetny środek na nudności i wymioty. W pierwszych tygodniach ciąży dodatkowo stymuluje przepływ krwi w jamie brzusznej.
Jeżeli coś jest naturalne nie zawsze oznacza, że jest bezpieczne, na przykład istnieje wiele ziół, których należy unikać w czasie ciąży. Jeżeli masz co do tego najmniejsze wątpliwości, zawsze to konsultuj ze swoim lekarzem, a nie teściową. Miodu nie należy podawać dzieciom w wieku poniżej 18 miesiąca, chociaż niektórzy lekarze mówią tylko o 12 miesiącach . U niemowląt jest niedojrzały układ pokarmowy, który nie jest w stanie powstrzymać działania toksyn wytwarzanych przez laseczki jadu kiełbasianego. Im starsze dziecko tym system odpornościowy jest silniejszy i organizm już doskonale sobie radzi z tym problemem. Typowe objawy zatrucia jadem kiełbasianym u niemowląt to zaparcia, ogólne osłabienie, brak łaknienia, a w najgorszych przypadkach nagły zgon. Rodzice powinni również pamiętać o tym, że naturalny miód pszczeli może być dodawany do nieprzetworzonej żywności z miodem (twarożki, niektóre pieczywa, chrupki, płatki i owoce).
Źródło: Ciąża, niemowlęta i miód