Wartość soli odżywczej wynikająca z naturalnie występującego sodu

W jakich przypadkach na etykiecie środka spożywczego, można zakomunikować konsumentowi, że deklarowana w tabeli wartości odżywczej sól wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu?

Zgodnie z art. 30 ust. 1 lit. b) rozporządzenia nr 1169/2011 w odpowiednich przypadkach można zamieścić – bezpośrednio w pobliżu informacji o wartości odżywczej – komunikat wskazujący, że zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Poprzez „odpowiednie przypadki” (w których stosowanie powyższego komunikatu będzie zasadne) powinniśmy rozumieć:

  • środki spożywcze, do których nie dodano soli,
  • środki spożywcze, do których nie dodano składników złożonych zawierających sól (np. szynka wieprzowa, ser),
  • środki spożywcze, do których nie dodano substancji dodatkowych takich jak np. węglany sodu, glutaminian monosodowy, azotyn sodu, azotan sodu.

Artykuł Wartość soli odżywczej wynikająca z naturalnie występującego sodu pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.

Źródło: Wartość soli odżywczej wynikająca z naturalnie występującego sodu


Podobne wiadomosci:

  • Znakowanie produktów niezawierających dodatku soli?
  • Nadmierne spożycie soli jest odpowiedzialne za 50 proc. udarów mózgu i zawałów serca
  • Dobre praktyki w zakresie deklaracji wartości odżywczej
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin kopiowanie skanowanie lublin projekty powykonawcze archiwizacja dokumentacji skanowanie do pliku wielki format wydruki lublin centrum format lublin wielkoformatowe format