Żywność na poprawę odporności
Odpowiednio skomponowana dieta może zapobiec lub wyleczyć infekcje, poprzez odpowiednią stymulację układu odpornościowego. Co zatem powinno znajdować się na naszych talerzach, aby nie dopuścić do przeziębienia?
Występujące w czosnku substancje (takie jak allicyna i związki siarkowe) wykazują bardzo silne działanie bakteriobójcze, dlatego też zaleca się spożywanie go w przypadku przeziębień oraz infekcji układu oddechowego. Cebula polecana jest natomiast także przy infekcjach pęcherza moczowego.
Chociaż zwykły cukier osłabia odporność, to miód wpływa na nią już pozytywnie. Wszystko to dzięki kwaśnemu odczynowi, a także obecności lizozymu (inhibina). Są to czynniki hamujące rozwój bakterii, wirusów i grzybów, dlatego też miód uznawany jest za naturalny antybiotyk.
Kefiry i jogurty „bio” wzbogacone w bakterie probiotyczne przyczyniają się do zachowania prawidłowej flory bakteryjnej, która stanowi przeciwwagę dla bakterii chorobotwórczych.
Źródło: Żywność na poprawę odporności