Znakowanie miodu
„Miód” jest to naturalnie słodka substancja produkowana przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydalin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania.
Do podstawowych elementów znakowania miodu należą:
- pełna nazwa rodzaju i odmiany miodu,
- oznaczenie danych identyfikujących producenta,
- data minimalnej trwałości,
- nazwa państwa lub państw pochodzenia, w których miód został zebrany.
Jakie jeszcze informacje powinny znaleźć się na etykiecie środka spożywczego oraz jakie parametry fizyko-chemiczne musi spełniać miód? Podpowiemy! W Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego każdego dnia wspieramy podmioty z branży spożywczej. Zachęcamy do kontaktu z naszym Zespołem!
22 398 60 79
Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
biuro@food-law.pl
www.food-law.pl
Artykuł Znakowanie miodu pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Znakowanie miodu
Podobne wiadomosci:
Znakowanie żywności jako wolnej od GMO w przypadku miodu oraz mięsa i produktów mięsnych pozyskiwanych od zwierząt dziko żyjących – czy jest możliwe?Zmiany – znakowanie żywnościZnakowanie żywności po ukraińsku