Znakowanie miodu

„Miód” jest to naturalnie słodka substancja produkowana przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydalin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania.
 
Do podstawowych elementów znakowania miodu należą:
  • nazwa produktu – „miód”,
  • pełna nazwa rodzaju i odmiany miodu,
  • oznaczenie danych identyfikujących producenta,
  • ilość netto,
  • data minimalnej trwałości,
  • numer partii,
  • warunki przechowywania,
  • nazwa państwa lub państw pochodzenia, w których miód został zebrany.
 
Jakie jeszcze informacje powinny znaleźć się na etykiecie środka spożywczego oraz jakie parametry fizyko-chemiczne musi spełniać miód? Podpowiemy! W Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego każdego dnia wspieramy podmioty z branży spożywczej. Zachęcamy do kontaktu z naszym Zespołem!
 
???? 22 398 60 79
???? Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉ biuro@food-law.pl
???? www.food-law.pl
 

Artykuł Znakowanie miodu pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.

Źródło: Znakowanie miodu


Podobne wiadomosci:

  • Znakowanie żywności jako wolnej od GMO w przypadku miodu oraz mięsa i produktów mięsnych pozyskiwanych od zwierząt dziko żyjących – czy jest możliwe?
  • Zmiany – znakowanie żywności
  • Znakowanie żywności po ukraińsku
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin drukowanie skanowanie lublin serwis ekspresów serwis ekspresów do kawy w Lublinie serwis niszczarek lublin niszczarki lublin naprawa niszczarek lublin