Wyniki kontroli jakości przetworów zbożowych
- podania w oznakowaniu kaszy jęczmiennej informacji o możliwej obecności glutenu, podczas gdy jęczmień jest składnikiem alergennym zawierającym gluten,
- pominięcia w nazwie kaszy pęczak informacji o składniku alergennym jakim jest zboże, z którego została wyprodukowana, tj. określenia „jęczmienna”,
- zamieszczenia na opakowaniu informacji „organiczna”, sugerującej produkt ekologiczny, podczas gdy faktycznie towar ten nie posiadał takich właściwości, jak również producent nie posiadał certyfikatu potwierdzającego ekologiczną metodę produkcji,
- braku warunków przechowywania i instrukcji użycia (przygotowania),
- zamieszczenia informacji o masie netto i dacie przydatności do spożycia na etykietach w sposób nieczytelny,
- podania w informacji o wartości odżywczej niewłaściwych zawartości składników odżywczych w odniesieniu do poziomu stwierdzonego na podstawie badań laboratoryjnych,
- wskazania niewłaściwego typu mąki pszennej, podano typ 650, natomiast zawartość popiołu ogólnego oznaczona w laboratorium wskazywała na niższy typ mąki,
- zamieszczenia informacji: „Produkt (…) uzyskany z przemiału wysokogatunkowej pszenicy niemodyfikowanej genetycznie”, sugerującej że produkt jest wolny od GMO, podczas gdy w UE nie są dopuszczone modyfikacje pszenicy.
Artykuł Wyniki kontroli jakości przetworów zbożowych pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Wyniki kontroli jakości przetworów zbożowych