Wyniki kontroli jakości przetworów zbożowych
W dniu 29 sierpnia 2024 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych poinformowała o wynikach przeprowadzonych kontroli jakości przetworów zbożowych:
W I kw. 2024 r. skontrolowano 73 podmioty produkujące i konfekcjonujące przetwory zbożowe w całej Polsce, w tym 3 podmioty wprowadzające do obrotu produkty ekologiczne. Produktami priorytetowymi poddanymi ww. kontroli były: mąki, kasze oraz płatki ze zbóż. Jakość kontrolowanych towarów kwestionowano u 26 producentów (35,6 %).
W zakresie znakowania sprawdzono 163 partie, z czego 34 zakwestionowano (20,9 %). Stwierdzone nieprawidłowości w zakresie znakowania dotyczyły m.in.:
- podania w oznakowaniu kaszy jęczmiennej informacji o możliwej obecności glutenu, podczas gdy jęczmień jest składnikiem alergennym zawierającym gluten,
- pominięcia w nazwie kaszy pęczak informacji o składniku alergennym jakim jest zboże, z którego została wyprodukowana, tj. określenia „jęczmienna”,
- zamieszczenia na opakowaniu informacji „organiczna”, sugerującej produkt ekologiczny, podczas gdy faktycznie towar ten nie posiadał takich właściwości, jak również producent nie posiadał certyfikatu potwierdzającego ekologiczną metodę produkcji,
- braku warunków przechowywania i instrukcji użycia (przygotowania),
- zamieszczenia informacji o masie netto i dacie przydatności do spożycia na etykietach w sposób nieczytelny,
- podania w informacji o wartości odżywczej niewłaściwych zawartości składników odżywczych w odniesieniu do poziomu stwierdzonego na podstawie badań laboratoryjnych,
- wskazania niewłaściwego typu mąki pszennej, podano typ 650, natomiast zawartość popiołu ogólnego oznaczona w laboratorium wskazywała na niższy typ mąki,
- zamieszczenia informacji: „Produkt (…) uzyskany z przemiału wysokogatunkowej pszenicy niemodyfikowanej genetycznie”, sugerującej że produkt jest wolny od GMO, podczas gdy w UE nie są dopuszczone modyfikacje pszenicy.
W Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego każdego dnia wspieramy podmioty z branży spożywczej, m.in. w zakresie zapewnienia zgodności znakowania środków spożywczych. Zapraszamy do kontaktu!
Artykuł Wyniki kontroli jakości przetworów zbożowych pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Wyniki kontroli jakości przetworów zbożowych