Ważne zmiany w unijnym Katalogu Nowej Żywności
Chcielibyśmy podzielić się z Państwem najnowszymi zmianami w Katalogu Nowej Żywności Unii Europejskiej – ważnym źródle informacji o składnikach środków spożywczych. EU Novel Food status Catalogue to narzędzie niezwykle pomocne w ocenie, czy dany składnik/substancja wymaga uzyskania zezwolenia na poziomie unijnym na wprowadzenie do obrotu na podstawie rozporządzenia w sprawie nowej żywności. Ostatnie aktualizacje przyniosły szereg istotnych modyfikacji, które mają za zadanie ułatwić dostęp do informacji oraz zapewnić szczegółowe dane na temat składników i ich statusu w kontekście novel food. Zmiany mają kluczowe znaczenie dla wszystkich zainteresowanych nowościami w dziedzinie Prawa Żywnościowego, dlatego warto przyjrzeć się im bliżej:.
• strona internetowa EU Novel Food status Catalogue została przeniesiona pod nowy adres URL,
• zmodyfikowano graficzną prezentację danych na bardziej czytelną,
• najważniejsza zmiana – nadano nowe kategorie statusów,
• rozbudowano informacje o składnikach.
Katalog Nowej Żywności UE w nowej odsłonie zawiera więcej precyzyjnych informacji, co z pewnością ułatwi poruszanie się w problematyce nowej żywności. Jest także bardziej przejrzysty dla Odbiorcy.
Zachęcamy do przetestowania nowej odsłony strony: https://lnkd.in/dmQKhPiT
Artykuł Ważne zmiany w unijnym Katalogu Nowej Żywności pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Ważne zmiany w unijnym Katalogu Nowej Żywności