Problemy pszczelarstwa

Coraz mniej pszczół

Wielokwiatowy, lipowy, gryczany, akacjowy, wrzosowy czy rzepakowy. Miód działa antybakteryjnie, regenerująco i przede wszystkim wzmacnia odporność. Z roku na rok jest go coraz mniej. Gospodarze biją na alarm.

fot. Wenecjusz Julewicz

fot. Wenecjusz Julewicz

Niestety, z roku na rok ubywa pszczół, a to przecież dzięki ich ciężkiej pracy produkcja miodu nadal jest możliwa. Powodów tegorocznego nieurodzaju jest wiele m.in. choroby owadów i zbyt długie, mroźne przedwiośnie.

Jednym z gospodarstw pszczelarskich, które na kryzys nie narzeka, jest pasieka państwa Dutkowiaków w Sulęcinie. Rocznie produkuje 45 ton miodu. Oparło się pszczelemu kryzysowi, dzięki kontroli nad owadami i własnej hodowli matek pszczelich.

W Polsce ginie 100 tysięcy rodzin pszczelich rocznie. Może się więc okazać, że za kilka lat zabraknie tych pracowitych robotnic do zapylania roślin.

Ewa Sadowska

Źródło: Problemy pszczelarstwa


Podobne wiadomosci:

  • Problemy współczesnego pszczelarstwa Pszczela Wola 2011
  • Problemy i wyzwania współczesnego pszczelarstwa
  • Ciekawe Muzeum Pszczelarstwa
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin kopiowanie skanowanie lublin hempla lublin wydruki lublin centrum projekty powykonawcze archiwizacja dokumentacji skanowanie do pliku wielki format wydruki lublin centrum tanie formaty lublin wielkoformatowe format