Preparaty zawierające pochodne hydroksyantracenu zakazane w produktach spożywczych
Stosowanie preparatów zawierających pochodne hydroksyantracenu, wytwarzanych na bazie:
- kory kruszyny pospolitej (Rhamnus frangula L.) oraz kory szakłaka amerykańskiego (Rhamnus purshiana DC.),
- liści i owoców senesu (Cassia senna L.), oraz
- korzeni i kłączy rabarbaru dłoniastego (Rheum palmatum L.), rabarbaru lekarskiego (Rheum officinale Baillon) i ich hybryd,
ma zostać zakazane w żywności.
Wynika to z treści projektu rozporządzenia zmieniającego załącznik III do rozporządzenia nr 1925/2006 w odniesieniu do niektórych gatunków botanicznych zawierających pochodne hydroksyantracenu.
Wcześniej preparaty te wpisane były na listę substancji podlegających kontroli przez Wspólnotę w ramach wspomnianego aktu prawnego (załącznik III część C).
Nowe przepisy mają zostać opublikowane w Dzienniku Urzędowym UE w pierwszym kwartale 2025 roku i, zgodnie z treścią projektu, wejdą w życie 20 dni po ich publikacji.
Z tekstem projektu rozporządzenia można zapoznać się pod poniższym linkiem:
https://members.wto.org/crnattachments/2024/SPS/EEC/24_05893_00_e.pdf
Chcesz być na bieżąco ze zmianami w prawie żywnościowym? Poznaj nasz Biuletyn FoodLaw365, który dostarczy Ci informacji o nowych przepisach, orzecznictwie i decyzjach organów: https://lnkd.in/gGuP3yM5
22 398 60 79
Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
biuro@food-law.pl
www.food-law.pl
Artykuł Preparaty zawierające pochodne hydroksyantracenu zakazane w produktach spożywczych pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Preparaty zawierające pochodne hydroksyantracenu zakazane w produktach spożywczych
Podobne wiadomosci:
Cukier jest często ukryty w produktach spożywczych pod innymi nazwamiAkumulatorowe przejęcie zakazaneCzy monakoliny będą zakazane w żywności? UE rozważa modyfikację załącznika III do rozporządzenia nr 1925/2006