PORADNIK BABCI ALINY (369).

Czeka nas spotkanie z… „Pięknym Jasiem” – odmianą fasoli tycznej bardzo popularną i uprawianą niemal w całym kraju. Cenimy sobie jej walory smakowe, nic więc dziwnego, że jest bardzo chętnie wykorzystywana w domowych kuchniach. Coraz częściej sięgamy po inne gatunki fasol i fasolek, a jest ich różnorodność wielka. Na uwagę zasługują  kaloryczność i właściwości prozdrowotne tych strączkowych. Wszystkie fasole zawierają bowiem sporo cennych składników mineralnych, m.in.: fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo.
Można z fasoli przygotowywać wiele potraw: zupy, zapiekanki, kotlety, pasztety, sałatki, a nawet torty, które cieszyły się powodzeniem w czasie I wojny światowej – przypomina Babcia Alina.

Źródło: PORADNIK BABCI ALINY (369).


Podobne wiadomosci:

  • PORADNIK BABCI ALINY (51).
  • PORADNIK BABCI ALINY (187).
  • PORADNIK BABCI ALINY (327).
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin skanowanie w lublinie skanowanie lublin tanie ksero lublin tanie kopiowanie lublin szybki druk wysokonakładowy skanowanie lublin skanowanie lublin hempla 4 wydruki lublin centrum