Polędwiczki wieprzowe z imbirem i miodem
Składniki:
- polędwiczki wieprzowe,
- pół szklanki sosu sojowego,
- kilka łyżek miodu (wedle uznania),
- kilka ząbków czosnku,
- kawałek świeżo startego imbiru,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Polędwiczki myjemy, osuszamy, nacieramy startym uprzednio czosnkiem i wkładamy do miski. Całość zalewamy sosem sojowym, przykrywamy talerzem i w takiej marynacie wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mieszamy miód oraz imbir z częścią sosu sojowego i nacieramy mięso połową powstałej glazury. Obsmażamy mięso i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, zalewając pozostałą częścią glazury. Pieczemy ok. 20-30 minut.
Upieczone schładzamy, kroimy na grube plastry i ponownie podgrzewamy w piekarniku. Podajemy z powstałym sosem imbirowo-miodowym.
Źródło: Polędwiczki wieprzowe z imbirem i miodem