Piwo miodowe ciemne OBELNIK Marka Kolka
Konkurs na produkt lokalny rozstrzygnięty!
LGD „KORONA SĄDECKA” rozstrzygnęła konkurs, którego przedmiotem było wyłonienie najciekawszych produktów lokalnych, które powinny być związane z obszarem geograficznym LGD „KORONA SĄDECKA”, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych
i glebowych obszaru, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, ze składników lokalnie dostępnych, wywodzić się z tradycji
i kultywowanych na danym obszarze zwyczajów.
W terminie składania formularzy zgłoszeniowych tj. od 21.03.2011 r. do 18.04.2011 r. wpłynęły 4 zgłoszenia:
- Boczek łopaprany
- Kasza „Cud beskidzki”
- Jarzębina w miodzie
- Piwo miodowe ciemne OBELNIK
|
Jarzębina w miodzie |
Przy ocenie zgłoszonych produktów Komisja Konkursowa (złożona z etnografa, specjalistę ds. upowszechniania folkloru oraz pracowników gminnego ośrodka kultury) brała pod uwagę pomysłowość, nawiązanie do tradycji, estetykę oraz efekt wykonania. W rezultacie największą liczbę punktów uzyskał produkt spożywczy zgłoszony przez
Specjalistyczne Gospodarstwo Pasieczne „IMAGO”, tj. piwo miodowe ciemne OBELNIK.
|
Ciemne Piwo Miodowe OBELNIK |
W uzasadnieniu Komisja wskazała iż jest to produkt wykorzystujący tradycyjne produkty gospodarskie, które występują we wszystkich gminach, wchodzących w skład LGD. W opisie zgłaszanego pomysłu czytamy, że przedmiotowe piwo powstaje na bazie naturalnych słodów jęczmiennych, jasnych i palonych, naturalnego miodu pszczelego pochodzącego z okolic Grybowa, przypraw korzennych, bez konserwantów, sztucznych barwników, niefiltrowane, niepasteryzowane. Ponadto zauważyć należy, iż tradycja ważenia piwa z dodatkiem naturalnego miodu pszczelego wpisuje się doskonale w historię tego typu kulinariów
w naszym regionie.
II miejsce zajęła konfitura z jarzębiny (jarzębina w miodzie) wytwarzana z dojrzałych owoców oraz z miodu lipowego według starej, tradycyjnej receptury z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych składników i bez dodatku cukru. Na trzecim miejscu znalazł się boczek łopaprany wytwarzany według oryginalnych receptur przez potomka rodu masarskiego. Natomiast czwarte miejsce zajęła łatwa do przygotowania kasza „cud beskidzki”.
Uroczyste wręczenie nagród nastąpi podczas Majówki Gimnazjalnej w Stróżach. Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Źródło: Piwo miodowe ciemne OBELNIK Marka Kolka
Podobne wiadomosci:
Piwo Miodowe z ŁomżyNowa miodowa ŁomżaArgentyńskie miodowe tango