Nasze polskie buraczki!
Źródło: www.sxc.hu |
Szukasz pomysłu na dodatek do drugiego dania? Stosujesz odchudzający program żywieniowy i brakuje Ci koncepcji na sałatkę? A może po prostu chciałbyś odżywić swój organizm i dostarczyć mu potężnej dawki witamin i mikroelementów? W takim razie powinieneś koniecznie przyjrzeć się burakom!
Burak liściowy tworzy rozetę wielkich i mięsistych liści z szerokimi ogonkami liściowym. Jego korzeń jest mały ale za to bardzo silnie rozgałęziony. Odmianą boćwiny (popularnie buraka) jest Lukullus o bardzo długich i zarazem silnie pofałdowanych liściach koloru żółtozielonego. Ogonki liściowe ma białozielone, szerokie. Burak występuje w kilku odmianach. Najpopularniejsze z nich to:
· Burak egipski - Odmiana wczesna, którą charakteryzuje korzeń płaski, o wyraźnych jasnych pierścieniach.
· Burak Crosby – Odmiana nieco późniejsza niż egipska ale za to bardzo smaczna. Charakteryzuje ją korzeń kulisty, nieco spłaszczony.
· Okrągły Ciemnoczerwony – bardzo smaczny i zarazem łatwy w przechowywaniu. Uprawiany jest również we wczesnej odmianie. Posiada korzeń kulisty, nieco wydłużony o ciemnowiśniowej barwie. Warzywo to dobrze przechowuje się w okresie zimowy.
· Czerwona Kula – Ta odmiana również jest łatwa do przechowywania w okresie zimowy. Posiada ona korzeń kulisty, ładnie wybarwiony.
Buraki zawierają witaminę A1, B1,B2 oraz C. Są one bogate w wapń, fosfor, żelazo oraz magnez. Stanowią one doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. Można je również spożywać w postaci startej do drugiego dania oraz we wszelakich postaciach w zupach.
Źródło: Nasze polskie buraczki!