Najlepsze produkty z Warmii i Mazur
Miód lipowy z pasieki w Kętrzynie, naturalny ser salami wyprodukowany w mleczarni w Suszu pod Iławą i chleb flisacki wypiekany w gospodarstwie agroturystycznym pod Ełkiem zostały uznane za najlepsze produkty regionalne z Warmii i Mazur.
Mazurskie jeziora (fot. Dariusz Małanowski Pszczeli Park) |
W konkursie startowały firmy, restauracje, szkoły gastronomiczne i gospodarstwa agroturystyczne. Jak powiedziała jedna z uczestniczek Dagmara Gęstwińska ze wsi Pierzwałd (w konkursie startowało jej danie z wędzonych wątróbek z pstrąga), udział w takich zmaganiach pozwala łatwiej zdobywać gości. „Ludzie, którzy przyjeżdżają na odpoczynek do nas, szukają nie tylko ciszy i spokoju, ale i dobrej, tradycyjnej kuchni. Goście nie chcą jeść jedzenia supermarketowego, wolą to tradycyjne” – powiedziała Gęstwińska. W jej gospodarstwie wędzi się ryby.
Konkurs „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” organizowany był przez samorząd województwa. Ci, którzy wcześniej zwyciężyli w zmaganiach subregionalnych w Ełku, Szczytnie oraz Elblągu, spotkali się w weekend na finale w Olsztynie.
Jury w finale konkursu nagrodziło produkty w kilku kategoriach, np. za najlepszy produkt pochodzenia roślinnego uznano tort czekoladowo-orzechowy, a wśród autorów potraw zwyciężyła Teresa Brodowska z Prawdowa k. Mikołajek, która przygotowała zrazy wieprzowe z farszem z kapusty kiszonej oraz grzybami. W gospodarstwie Brodowskiej można skosztować także sękacza.
Jury nagrodziło także chleb flisacki, który wypieka Grzegorz Klemarewski z Płociczna k. Ełku. – Pieczenie chleba jest naszą rodzinną tradycją. Tata mi przekazał tradycyjne receptury, a ja ciągle nad nimi pracuję. Goście naszego gospodarstwa są zachwyceni tym chlebem – powiedział Klemarewski. Chleb flisacki został upieczony z kawałkami boczku. Klemarewski, podobnie jak Gęstwińska przyznał, że dobra kuchnia jest podstawą prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego.
Celem konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” jest także zebranie i opublikowanie unikatowych regionalnych przepisów kulinarnych.
Źródło: Najlepsze produkty z Warmii i Mazur