Miód w codziennej diecie
nie tylko wtedy, gdy „coś nas bierze”. Jego lecznicze
właściwości znane są od wieków: ma działanie wzmacniające i
oczyszczające, a regularnie spożywany zapewnia długowieczność.
Ma jednak dziesiątki odmian. Którą wybrać? Spróbujemy w tym
pomóc.
gdzie pszczoły zbierały nektar i jakich kwiatów w okolicy pasieki
było najwięcej. Może więc być rzepakowy, wielokwiatowy, lipowy
lub gryczany, a także spadziowy i wrzosowy. To tylko niektóre z
nich.
się obficie, będzie go sporo i będzie w czym wybierać. W sklepach
starajmy się jednak sięgać tylko po te, na których jest wyraźnie
zaznaczone, z jakiej pasieki pochodzą. Ważne, by na etykiecie
znalazła się też informacja, że krystalizacja miodu była
naturalnym procesem, a nie wywołanym przez dodanie chemicznych
utwardzaczy. To da nam gwarancję, że miód, który wybraliśmy,
rzeczywiście jest najwyższej jakości.
jedzeniu mamy dużo chemii, miód powinny spożywać dzieci i
młodzież, a jedynym przeciwwskazaniem jest alergia na pyłkikwiatowe – mówi pszczelarz Marian Błędziński (51 l.) z
Cząstkowa pod Kielcami. Zapewnia, że miód naprawdę jest dobry na
wszystko
stany zapalne dróg oddechowych i choroby serca oraz naczyń
wieńcowych
serce i naczynia krwionośne, wzmacnia organizm fizycznie i
psychicznie
przewodu pokarmowego, zaburzenia pracy nerek i przewodu moczowego
napotne, wykrztuśne, przeciwskurczowe, uspakajające. Zalecany na
chore zatoki, przeziębienia, pomocny w stanach nerwicowych oraz przy
cukrzycy
miażdżyca, niedokrwistość i niedobór żelaza. Poprawia pamięć,
wzrok i słuch
naczyń krwionośnych, nadciśnienie tętnicze, nerwice, nieżyty
górnych dróg oddechowych, astma
stany zapalne jamy ustnej, jelit i żołądka
Źródło: Miód w codziennej diecie