Miód dla anemika

Żółty, słomkowy, pomarańczowy, brunatny, zielonkawy… Słodki, z lekką goryczką, lekko kwaskowaty. A każdy dobry na rozmaite dolegliwości. Jeden leczy przeziębienie, inny zgagę, kolejny koi nerwy. Miód. Nasz podkarpacki przysmak.

Lipowy dobry na kaszel

Miód lipowy ma żółtą lub zielonkawożółtą barwę. Ma wyraźny zapach lipy, ostry smak, z lekką goryczką. Działa uspokajająco, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Znakomity środek, gdy męczy nas grypa, czy przeziębienie i mamy chore zatoki. „Kiedy grypa cię znów zmorze, miód lipowy ci pomoże” – tak brzmi porzekadło. Świetny, kiedy dopada nas niepokój i bezsenność.

Gryczany ukoi twoje nerwy

Gryczany jest miodem o ciemnoherbacianej, a nawet brunatnej barwie. Pachnie intensywnie, jak kwiat gryki. Ma ostry, lekko piekący smak. Sprawdzi się, kiedy dopadną nas schorzenia układu krążenia na tle miażdżycowym i nadciśnieniowym.

Uzupełnia niedobory żelaza w organizmie. Mówi się, że zawartość magnezu czyni go pomocnym przy kuracji nowotworowej. Zalecany także dla nerwusów. Pomocny przy zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry. Ale także przy zapaleniu nerek. Posiada właściwości antybiotyczne. Wspomaga układ odpornościowy.

Ciekawostka: żeby pszczoły zebrały kilogram miodu gryczanego muszą oblecieć 8 milionów kwiatów.
Na oczy i na skórę

Miodu używa się również w leczeniu zapalenia spojówek i jęczmienia, a także w chorobach skóry. Ma właściwości przyspieszające gojenie ran, oparzeń i odmrożeń, zabezpiecza je przed zakażeniem.

Spadziowy dobry dla anemików

Szary, zielonkawy. O lekko żywicznym smaku. Gdy się skrystalizuje, powstają w nim grudki. Stosowany jest przy anemii, chorobach dróg oddechowych, zapaleniach płuc, cukrzycy, astmie, zaburzeniach przemiany materii, kamicy nerkowej.

Nie brakuje specjalistów, którzy przekonują o jego właściwościach przeciwrakowych. Dobry także na ból gardła oraz chrypkę. Leczy przewlekłe katary i zatoki.

Akacjowy dla cukrzyków

„Jeśli zgaga ci doskwiera, jeśli wrzód w żołądku wzbiera, miód z akacji cię wspomoże, śluzu doda, kwasy zmoże”, mówi ludowe porzekadło.

Miód akacjowy o jasnosłomkowej barwie jest bardzo słodki, a przez to lubiany przez dzieci. Zalecany cukrzykom. Pomocny przy przeziębieniach i trudnościach z trawieniem. Zapobiega zaparciom. Niezastąpiony przy nadkwaśności.
Jak leczyć się miodem?

Pszczelarze zalecają, by dzieciom w wieku 2-6 lat podawać 10-20 g miodu dziennie, starszym: 30-50 g, a młodzieży i dorosłym ok. 60-150 g. Taka kuracja powinna trwać 2-3 miesiące. A najlepszym okresem na jej przeprowadzenie jest wiosna i jesień.

Wielokwiatowy dla alergików

To najbardziej popularny miód. O kolorze żółtym, czasem jasnobrązowym lub ciemnym. I o łagodnym zapachu. Mówi się, że to miód dobry na wszystko. Nawet na katar sienny.

Stosowany jest przy przeziębieniach, alergiach, chorobach serca. Jego zwolennicy przekonują, że dodaje energii, wzmacnia organizm i odporność. Bywa polecany osobom uczulonym na pyłki roślin (po kuracji łatwiej się znosi wiosenne alergie).

Wrzosowy na nerki i prostatę

To ciemnobrunatny specjał o lekko gorzkawym smaku. Dobry, gdy dokucza nam biegunka, cierpimy na schorzenia dróg moczowych.

Mogą po niego sięgnąć mężczyźni i do serca sobie wziąć powiedzenie: „Chcesz mieć nerki w dobrym stanie I siusiać na każde wezwanie? Chcesz sprawny mieć gruczoł krokowy? Jedz codziennie miód wrzosowy”.

Rzepakowy wzmacnia serce

„Boli serce, bok drętwieje, już miażdżyca ma nadzieję. Zawał, zator, nadciśnienie? Nic z tych rzeczy, ozdrowienie. Co sprawiło stan odnowy? Propolis i miód rzepakowy”.

Tak dobroczynnie działa miód o słomkowej barwie. A po skrystalizowaniu – białej lub kremowej. Polecany cierpiącym na serce, zapalenie górnych dróg oddechowych i wątroby. Stosowany również przy chorobach dróg żółciowych.

Malinowy działa napotnie

To miód żółtawy, o łagodnym lub lekko kwaskowatym smaku i lekkim zapachu słodkich malin. Fantastyczny na stany gorączkowe, działa napotnie. Pszczelarze polecają go również w schorzeniach oskrzeli, w nieżycie żołądka, niedokrwistości. Wskazują na działanie przeciwmiażdżycowe.

Przeciwwskazania

Nie każdy może jednak sięgnąć po miód. Przeciwskazaniami są: nadwrażliwość ze strony układu pokarmowego oraz cukrzyca (wyjątek stanowi miód akacjowy).

Autor: D. M. o 17:19

Etykiety: ,

Źródło: Miód dla anemika


Podobne wiadomosci:

  • Miód lipowy na kaszel, dla anemika spadziowy…
  • Miód o smaku runa
  • Miód Tupelo…
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin skanowanie lublin skanowanie kolor lublin skanowanie lublin wielki format skan wydruki lublin centrum tanie wydruki lublin wielkoformatowe format skanowanie lublin