Bez cienia wątpliwości możemy stwierdzić, że produkty pszczele wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Autor artykułu dr Paweł F. Nowak na stronie mojealergie.pl w jasny sposób wyjaśnia na co zwrócić uwagę przy zakupie i stosowaniu produktów pszczelich.
Targi pszczelarskie w Radzyminie (fot. Dariusz Małanowski – PszczeliPark)
Do najdzikszych przedstawicieli naszej przyrody należą pszczoły. Choć częściowo udomowione i zaprzęgnięte do pracy na rzecz ludzi, nie zmieniły swoich pierwotnych obyczajów. Zgodnie z nimi wylatują na łąki i pola, zapylając liczne gatunki roślin dzikich i użytkowych. Pożytek z ich zapylania przez pszczoły wielokrotnie przewyższa zyski z miodu. Odwiedzając jedyną w Europie średnią szkołę pszczelarską pod Lublinem mamy okazję zajrzeć zarówno do tradycyjnych barci, jak współczesnych uli, poznając zagadkowe obyczaje pszczół i zrozumieć, czym są dla nas i dla naszej przyrody.