Bez cienia wątpliwości możemy stwierdzić, że produkty pszczele wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Autor artykułu dr Paweł F. Nowak na stronie mojealergie.pl w jasny sposób wyjaśnia na co zwrócić uwagę przy zakupie i stosowaniu produktów pszczelich.
Targi pszczelarskie w Radzyminie (fot. Dariusz Małanowski – PszczeliPark)
Choć brzmi to jak teoria spiskowa, na świecie toczy się właśnie wielkie śledztwo. Mnożą się wątki, hipotezy, podejrzani, ale rozwiązania cały czas nie ma. A problem jest dużo większy i bardziej palący niż na przykład ocieplenie klimatu. Na całym świecie w zastraszającym tempie giną pszczoły. W Chorwacji w marcu 2007 roku w ciągu 48 godzin z uli zniknęło pięć milionów tych owadów, w USA ich populacja w ciągu czterech lat spadła o jedną trzecią i po raz pierwszy od 80 lat konieczny był import pszczół z Australii. Z kolei w Niemczech ich liczba w ciągu ostatnich pięciu lat zmniejszyła się prawie o połowę.