Dobre produkty żywnościowe
Źródło: www.sxc.hu |
Dobre produktyżywnościowe czyli jakie? Zwykle kojarzy się je z dużą ilością witamin imikroelementów. Powinny zawierać jak najwięcej substancji odżywczych. Jakjednak w praktyce dokonać właściwego wyboru dobrych produktów żywnościowych?Przeczytaj ten artykuł, aby dowiedzieć się jakie to są „dobre produkty”.
Dobre produkty to przede wszystkim te, które nie zostałyprzetworzone. Przetworzone czyli inaczej mrożone, wędzone, pieczone, smażone,gotowane czy przygotowywane w mikrofalówce. Dzięki temu zawierają one dużąilość dobroczynnych enzymów i substancji odżywczych. W trakcie przetwarzaniabowiem żywność traci tego typu składniki. Enzymy żywnościowe stanowią siłężyciową pokarmów i wspomagają proces trawienia. Oprócz tego spełniają onejeszcze szereg innych ważnych funkcji. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniuorganizmu. Do dobrych substancji zaliczamy również:
- Dobre węglowodany – innymi słowy są to węglowodany bez dodatkurafinowanego cukru, znajdziemy je wtakich produktach jak np. owoce, pieczywo z pełnego ziarna, ziarno zbóż, ryż iwarzywa.
- Żywność ekologiczna (organiczna) – innymi słowy jest tożywność wolna od środków chemicznych. Uprawia się ją w naturalny sposób – bez sztucznychnawozów oraz pestycydów. Dzięki temu nie zawierają one tak szkodliwych dla nastoksyn.
- Dobre białka – to przede wszystkim białka roślinne, którełatwo się rozkładają w naszym przewodzie pokarmowym.
- Dobre tłuszcze znajdziemy je w takich produktach jak: orzechy,nasiona czy awokado. Wspomagają oneredukcję masy ciała, obniżają poziom cholesterolu, zwiększają odpornośćorganizmu i odżywiają narządy rozrodcze, skórę, włosy i tkankę kostną orazskutecznie nawilżają nasze ciało. Nie mają one nic wspólnego z niezdrowymitłuszczami jakie znajdują się m.in. w żywności wysokoprzetworzonej czy fastfoodach.
Źródło: Dobre produkty żywnościowe