Dobre produkty żywnościowe
Źródło: www.sxc.hu |
- Dobre węglowodany – innymi słowy są to węglowodany bez dodatkurafinowanego cukru, znajdziemy je wtakich produktach jak np. owoce, pieczywo z pełnego ziarna, ziarno zbóż, ryż iwarzywa.
- Żywność ekologiczna (organiczna) – innymi słowy jest tożywność wolna od środków chemicznych. Uprawia się ją w naturalny sposób – bez sztucznychnawozów oraz pestycydów. Dzięki temu nie zawierają one tak szkodliwych dla nastoksyn.
- Dobre białka – to przede wszystkim białka roślinne, którełatwo się rozkładają w naszym przewodzie pokarmowym.
- Dobre tłuszcze znajdziemy je w takich produktach jak: orzechy,nasiona czy awokado. Wspomagają oneredukcję masy ciała, obniżają poziom cholesterolu, zwiększają odpornośćorganizmu i odżywiają narządy rozrodcze, skórę, włosy i tkankę kostną orazskutecznie nawilżają nasze ciało. Nie mają one nic wspólnego z niezdrowymitłuszczami jakie znajdują się m.in. w żywności wysokoprzetworzonej czy fastfoodach.
Źródło: Dobre produkty żywnościowe