Dni Miodu i Dni Chleba w Bojanowie z udziałem Węgrów
Dni Miodu i Dni Chleba w Bojanowie z udziałem Węgrów
Dni Miodu i Dni Chleba w Bojanowie z udziałem Węgrów
Bojanów – zielona gmina w powiecie stalowowolskim – chce, aby była kojarzona z miodem. Gminne dożynki, jakie tu się odbyły w niedzielę, nazwane zostały Dniami Miodu.
Pod wielkim namiotem były stoły, na których piętrzyły się miody kilku pszczelarzy. Miód był aromatyczny, a rzepakowy nawet już ucukrowany. Ale ceny miodów w tym roku poszybowała. Wielokwiatowy był po 25 zł za słoik, gryczany po 33 zł.
POLAK – WĘGIER
Szczególnym gościem dożynek, które rozpoczęły się od mszy świętej w kościele w Stanach, był radca ambasady węgierskiej w Warszawie Imre Monar. Ma to związek z partnerskimi związkami, jakie Bojanów ma z gminą Isaszeg. Węgierski zespół Csatangoló wystąpił w sobotę, w pierwszy dzień imprezy.
- Dziś bardziej od przyjaźni liczy się biznes, ale nie ma prawdziwego biznesu bez przyjacielskich związków – powiedział radca Monar. Przyznał, że pierwszy raz w życiu widzi dożynkowe wieńce, bo na Węgrzech komunizm zlikwidował prywatną własność, a w państwowych gospodarstwach rolnych dożynek z wieńcami nie organizowano. Na koniec zawołał: – Polak Węgier dwa bratanki i od miodu i od szklanki.
POLSKA TRADYCJA
Wójt Sławomir Serafin przypomniał, że współczesne dożynki mają podwójny charakter. Pierwszy – religijny – wynikający z wyrażenia wdzięczności Panu Bogu za zebrane plony – drugi – ludowy – wynikający z długiej i bogatej tradycji polskiej wsi, który wiążę się z zabawą i okazji zakończenia plonów. Po modlitwie bawiono się więc w gorącym, piekącym słońcu.
Starostami dożynek byli Kazimiera Piekarz i Andrzej Bartman. A gośćmi był m.in. marszałek podkarpacki Zygmunt Cholewiński i komendant straży pożarnej Tadeusz Niedziałek oraz dziekan Wydziału Zamiejscowego Prawa i Nauk o Gospodarce KUL ks. prof. Jan Zimny.
Sławomir Serafin, wójt Bojanowa:
„Święto Chleba jest ukoronowaniem o docenieniem ciężkiej pracy polskiego rolnika, zwłaszcza w kontekście mających miejsce w bieżącym roku zdarzeń żywiołowych. Dlatego dziś ciąży na nas szczególny obowiązek bycia wdzięcznym rolnikom za ich trud pokładany w zapewnienie nam chleba na stole.”
Źródło: Dni Miodu i Dni Chleba w Bojanowie z udziałem Węgrów