Dlaczego warto przygotowywać dania na parze ?
|
Źródło: www.sxc.hu |
Jeśli jesteś na diecie lub też planujesz zdrowe odżywianie to powinieneś rozważyć możliwość przyrządzania potraw na parze. Jest to bardzo zdrowe a zarazem naprawdę proste i szybkie. Jakie są zalety przygotowywania potraw na parze ?
Przede wszystkim powinieneś wiedzieć, że samo gotowanie na parze stosowane jest nie od dziś. Tego typu obróbka termiczna żywności znana była już w Chinach od ponad 3000 lat. Jest to jedna z najzdrowszych form przygotowywania posiłków. Żywność gotowana na parze zachowuje bowiem znacznie więcej składników odżywczych niż ta, która gotowana jest w wodzie lub też smażona.
Od lat przyzwyczajeni jesteśmy do smażenia, pieczenia oraz duszenia potraw. Niemniej jednak musisz wiedzieć, że w trakcie tradycyjnego gotowania tracimy aż 40% witamin oraz minerałów. Jeśli chodzi o witaminę C, to straty te są jeszcze większe i wynoszą do 70%. To bardzo dużo. Czy zatem możesz sobie zatem na to pozwolić? Wysoka temperatura wody powoduje, że warzywa orz mięsa tracą cenne witaminy. W efekcie te ważne dla naszego organizmu składniki wylewamy często razem z wodą, którą odcedzamy. Dlatego też gotowanie na parze jest znacznie zdrowszą alternatywą. Warto także zwrócić uwagę na fakt, że jest to także niezwykle proste. Wystarczy zaopatrzyć się w garnek ze specjalnym metalowym sitkiem. W sklepach dostępne są też parowary, które jednak są nieco większym wydatkiem. Niemniej jednak jeśli zależy Ci na zdrowym trybie odżywiania to jest to jak najbardziej uzasadniony wydatek. Istotne jest również to, że gotowanie na parze jest dietetyczne.
Źródło: Dlaczego warto przygotowywać dania na parze ?
Podobne wiadomosci:
Dlaczego warto przygotowywać dania na parze ? – część drugaDlaczego warto jeść ryby?Dlaczego warto jeść bazylię?