Czy miód uczula?
Miód – niezależnie, czy podany z ”herbatą” lipową, czy sam – może uczulać.
Na szczęście uczulenia występują bardzo rzadko i spotykane są
głównie u osób uczulonych na alergeny powietrznopochodne (pyłki drzew,
traw, chwastów oraz zarodniki grzybów mikroskopowych). Alergenowość
miodu związana jest przede wszystkim z domieszką pyłków roślin, grzybów,
części ciała pszczół.
Czynnikiem wywołującym objawy chorobowe może być także rozkruszek –
szkodnik zaliczany do pajęczaków, którym może być zanieczyszczony miód.
Do miodów najbardziej uczulających należą miody spadziowe
i wielokwiatowe. Objawy chorobowe związane z nadwrażliwością alergiczną
najczęściej dotyczą przewodu pokarmowego, skóry, układu oddechowego.
W bardzo rzadkich przypadkach mogą wystąpić ciężkie reakcje
ogólnoustrojowe stanowiące zagrożenie życia.
Miód i produkty pochodne stosowane w kosmetologii mogą być przyczyną alergii kontaktowej.
Źródło: Czy miód uczula?