Ciekawe przepisy kulinarne dla kobiet w ciązy
- 600 g filetu z indyka
- 500 g gotowanych ziemniaków
- 1 pęczek natki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 4 gruszki z syropu
- sól
- biały pieprz
Sos borówkowy:
- 200 g borówki,
- 3 łyżki miodu,
- sól,
- pieprz
Filet z indyka smażymy na patelni (można go obtoczyć w ziarnach sezamu, pestkach słonecznika lub płatkach kukurydzianych). Gotowane ziemniaki miksujemy z masłem, śmietaną i dużą ilością świeżej pietruszki. Borówki wkładamy na patelnię, dodajemy miód, podlewamy wodą, a następnie podgrzewamy do momentu odparowania wody. Pokrojone gruszki smażymy na maśle. Filet z indyka układamy na purée ziemniaczano-pietruszkowym, podajemy z sosem borówkowym i dekorujemy gruszkami.
- garść drobnych liści szpinaku
- 1/2 małej
- sałaty radicchio
- kilka rzodkiewek
- pestki słonecznika
- pomarańcza
- 2 łyżki majonezu (ewentualnie)
- suszone zioła (według uznania)
Sałatę i szpinak umyć i osuszyć. Pomarańczę obrać ze skóry i podzielić. Wycisnąć sok z połowy pomarańczy i wlać do sałatki. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Wszystko wymieszać z ziołami. Przed podaniem dodać ewentualnie majonez i posypać pestkami słonecznika.
- 300 g mąki
- 100 g brązowego cukru
- 5-6 łyżek miodu
- 1 jajko
- 150 g masła
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- łyżeczka proszku do pieczenia
- do dekoracji gruby cukier biały i brązowy
Miękkie masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Wymieszać z miodem i jajkiem. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować ciasto w kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkować cienko (4 mm) i wyciskać ciastka o dowolnych kształtach. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, mogą leżeć blisko siebie, bo rosną niewiele. Piec w temp. 180°C, ok. 10 min.
Źródło: Ciekawe przepisy kulinarne dla kobiet w ciązy