Cebula – czy jej zapach musi odstraszać?
Źródło: www.sxc.hu |
Cebula jest warzywem bardzo rozpowszechnionym w Polsce. Wszyscy doskonale ją znamy, choć nie koniecznie spożywamy. Główną obawą dotyczącą tego warzywa jest przede wszystkim nieświeży oddech jaki pojawia się bezpośrednio po jej spożyciu. Nie mniej jednak trzeba wiedzieć, że czasem warto zaryzykować.
Cebula zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów. Jest ona smaczna (choć rzadko spożywamy ją w postaci nieprzetworzonej) i bardzo zdrowa. Jej charakterystyczny i zdecydowany smak urozmaica potrawy stąd też tak często dodajemy ją do sosów, zup czy sałatek. Pierwotnie warzywo to uprawiane było w centralnej Azji. Nie mniej jednak później rozpowszechnione zostało na całym świecie. Dziś uprawia się kilka odmian cebuli o różnym smaku oraz zapachu. Wiele z nich jest odpornych na trudne warunki klimatyczne i doskonale znosi nawet temperatury minusowe. Dlatego jest ona wysiewana już wczesną wiosną. Nowoczesne uprawy wykształciły wiele form, kolorów i wielkości tego warzywa. W zależności od naszych potrzeb możemy nabyć cebulę o określonej intensywności smaku. Spotykamy m.in. jej złotożółte, połyskliwe odmiany, czasem z lekkim odcieniem fioletowej czerwieni. Cebula może mieć zarówno wielkość orzecha jak i grejpfruta. Może mieć szczypiący i ostry smak lub też delikatny. Warto również wiedzieć, że zawiera ona olejek eteryczny, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i wzmocnienie serca.
Źródło: Cebula – czy jej zapach musi odstraszać?