BYŚKI, NOWE LATKA, FAFERNUCHY.

Z czasem świąt Bożego Narodzenia i dniami po nich następującymi związane było charakterystyczne pieczywo obrzędowe wypiekane z ciasta chlebowego w przededniu Nowego Roku, a także w przededniu Trzech Króli. Z wyrobami tymi spotykamy się do dzisiaj (choć już nie tak powszechnie) na Kurpiach, Podlasiu oraz w części Warmii i Mazur. Powszechnie wierzono, że ich wypiekanie zapewni zdrowie domownikom, pomyślność w gospodarstwie i powodzenie w nowym roku. Współcześnie byśki (zwane też „stworzunkami”) i nowe latka (na zdjęciu) prezentowane są jako regionalne ciekawostki na… wiosennych i letnich kiermaszach oraz podczas imprez regionalnych.

Źródło: BYŚKI, NOWE LATKA, FAFERNUCHY.


Podobne wiadomosci:

  • Nowe zasady prezentacji obniżek cen w sklepach stacjonarnych i w e-commerce
  • Idzie nowe…
  • NOWE GWIAZDY PRZYCIĄGAJĄ WIDZÓW!
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    skanowanie Lublin kopiowanie projekty powykonawcze dokumentacja powykonawcza skanowanie do pliku wielki format drukowanie z internetu naprawa ekspresów serwis ekspresów do kawy lublin