Błędy w unijnym Katalogu Statusu Nowej Żywności
Katalog Nowej Żywności Unii Europejskiej (EU Novel Food Status Catalogue) to baza danych, która pomaga wyjaśniać status żywności w kontekście prawa UE. To właśnie tutaj Komisja Europejska zamieszcza odpowiedzi i wytyczne dotyczące składników, by pomóc w interpretacji przepisów dotyczących tzw. „nowej żywności” (Novel Food).
Katalog jest regularnie aktualizowany, gdy pojawiają się nowe informacje naukowe lub wątpliwości zgłaszane przez Państwa Członkowskie. Dzięki temu użytkownicy mają dostęp do najnowszych danych, choć Katalog sam w sobie nie jest źródłem prawa. Trzeba jednak uważać, ponieważ zdarzają się w nim błędy i nieścisłości!
Przykłady?
- Aloe barbadensis, czyli aloes zwyczajny (znany też jako aloes barbadoski) błędnie figuruje w katalogu jako synonim Aloe ferox, podczas gdy są to dwa różne gatunki. Prawidłowy synonim Aloe barbadensis to Aloe vera.
- Aframomum melegueta, przyprawa zwana w Polsce „aframonem madagaskarskim”, „rajskim ziarnem” lub „pieprzem melegueta”, w katalogu występuje jako „ziamo rajskie” i „amomek” – kiedy „amomek” to w rzeczywistości zupełnie inna roślina, Amomum Roxburgh.
Masz pytania dotyczące nazewnictwa lub synonimów składników w Katalogu Nowej Żywności? Skontaktuj się z nami – rozwiejemy wątpliwości i pomożemy upewnić się, że stosujesz poprawne nazwy.
22 398 60 79
Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
biuro@food-law.pl
www.food-law.pl
Artykuł Błędy w unijnym Katalogu Statusu Nowej Żywności pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Błędy w unijnym Katalogu Statusu Nowej Żywności
Podobne wiadomosci:
Ważne zmiany w unijnym Katalogu Nowej ŻywnościAktualizacja Katalogu Nowej ŻywnościZiele konopi włóknistych jako nowa żywność?