Grzaniec z miodu pitnego

Grzaniec Miodowy

1,5 l miodu pitnego półtoraka lub dwójniaka
300 g miodu (oprócz spadziowego)

Przyprawy:
goździki ok. 0,6 – 0,7 g
suszone owoce jałowca – 5-10 szt.
cynamon – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa ok. – 1 łyżeczka
imbir ok. 0,6 – 0,7 g
laska wanilii ok. 0,4 – 0,6 g
pieprz czarny ok. 0,14g
Podane ilości przypraw są tylko orientacyjne. Przyprawy należy utłuc w moździerzu. Dodawać z umiarem, ponieważ możemy całkowicie utracić smak gorącego miodu i będziemy pić najzwyklejszy kordiał korzenny.

Miód pitny podgrzać do temp. 50-55 C, dodać miód, wymieszać, dodać przyprawy i utrzymywać pod przykryciem w temp. ok. 55 C przez 5- 7 min. Pić gorący w glinianych lub porcelanowych naczyniach, które dłużej utrzymują ciepło. Do podgrzewania miodu możemy również używać specjalnych podgrzewaczy. Niestety, dozowanie przypraw w tym przypadku będzie troszkę utrudnione.

Podgrzewacze możemy kupić np. w firmie „Łysoń„:



Źródło: Grzaniec z miodu pitnego


Podobne wiadomosci:

  • Miody pod kontrolą
  • Grzaniec czeka na odkrycie
  • Spółdzielnia Pszczelarska APIS w Lublinie
  • Skomentuj:

    You must be logged in to post a comment.

    kopiowanie skanowanie Lublin skanowanie dokumentacji lublin tanie ksero lublin tanie kopiowanie lublin szybki druk wysokonakładowy projekty powykonawcze archiwizacja dokumentacji skanowanie do pliku wielki format