Zioła i miody
o wielkości produkcji pasieki. Dlatego pszczelarze poszukują różnych
pożytków, które mogą poprawić wydajność pasiek i pozwalają uzyskać różne
miody odmianowe, czasem dość oryginalne.
Zioła i miody (fot. Dariusz Małanowski PszczeliPark) |
cebulowy, ogórecznikowy, kruszynowy, czeremchowy, nawłociowy, a nawet
wierzbowy, koperkowy, wiesiołkowy, fasolowy i inne. Dotychczas wszystkie
te miody
były określane jako nektarowe wielokwiatowe. Obecnie mogą one
występować pod swoimi nazwami i muszą spełniać określone w
Rozporządzeniu właściwości fizyko – chemiczne, nie mogą mieć domieszek
innych produktów spożywczych i powinny być pozyskiwane, przechowywane i
konfekcjonowane we właściwych warunkach sanitarno – higienicznych.
Oprócz wymienionych odmian na rynek można wprowadzać miody importowane, a
więc wielokwiat, którego ostatnio dużo jest na półkach dużych marketów,
ale i inne dość egzotyczne, jak tymiankowy, lawendowy czy kasztanowy.
Te ostatnie są dostępne w sklepach zielarskich oraz ze zdrową żywnością i
mimo wysokiej ceny znajdują nabywców ze względu na swoje domniemane
właściwości lecznicze…
Źródło: Zioła i miody