Wyniki kontroli jakości handlowej mięsa, wędlin i serów sprzedawanych luzem
Raport IJHARS: Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów sprzedawanych luzem – I kwartał 2024
Wyniki kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) ujawniają istotne nieprawidłowości w sprzedaży luzem produktów mięsnych, wędlin i serów. Przebadano 179 punktów sprzedaży detalicznej oraz hurtowej, w tym sklepy wielkopowierzchniowe, małe sklepy detaliczne i hurtownie.
Główne ustalenia:
Oznakowanie:
– 46,6% próbek (246 z 528) było nieprawidłowo oznakowanych.
– Najczęstsze problemy dotyczyły braku informacji o składnikach, niewłaściwego oznakowania terminów przydatności do spożycia oraz braku wskazania kraju pochodzenia mięsa.
Jakość zdrowotna:
– 8,3% próbek (44 z 528) nie spełniało wymagań zdrowotnych.
– Wykryto obecność niedeklarowanych składników w wędlinach, np. soję, skrobię, oraz konserwanty.
Świeżość:
– Znaleziono 22 partie produktów po terminie przydatności do spożycia.
– Przypadki te dotyczyły głównie wędlin i serów, które były przechowywane w nieodpowiednich warunkach.
Skład:
– Zidentyfikowano niedozwolone substancje oraz zaniżoną zawartość deklarowanych składników odżywczych, takich jak białko.
Rekomendacje dla konsumentów:
Sprawdzaj etykiety: Upewnij się, że produkty są prawidłowo oznakowane, w tym składniki i kraj pochodzenia mięsa.
Termin przydatności: Zwracaj uwagę na daty przydatności do spożycia.
Warunki przechowywania: Kupuj produkty z pewnych źródeł, gdzie są one odpowiednio przechowywane.
Pełny raport dostępny jest na stronie IJHARS
https://www.gov.pl/web/ijhars/wyniki-kontroli-jakosci-miesa-wedlin-i-serow-sprzedawanych-luzem?fbclid=IwY2xjawE0LZlleHRuA2FlbQIxMAABHZgyNfeeFW4P363BBeBOMuAtYnwNUThBaTd7dBT4dWbtJs9Q-CQQo2da1w_aem_iJKOYOiyKJqMzcC_UeIMOQ
Artykuł Wyniki kontroli jakości handlowej mięsa, wędlin i serów sprzedawanych luzem pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Wyniki kontroli jakości handlowej mięsa, wędlin i serów sprzedawanych luzem