Wielkanoc i miód
Jajka, chleb, kiełbasa, sól, pieprz, chrzan, ciasto. W koszyku
wielkanocnym powinien znaleźć się też baranek oraz 7 potraw. Można
poświęcić na przykład miód, masło, oliwę, wino, a nawet piwo. Jutro rano
miliony Polaków udadzą się do kościołów by zgodnie z tradycją poświęcić
pokarmy.
Najczęściej koszyk, w którym święcimy pokarmy zrobiony jest z wikliny.
Ale jej użycie nie jest obowiązkowe. Jak w każde święta odwiedzamy też
groby najbliższych. Dla nich też znajdzie się koszyczek – z mchem.
Każdy
w święconce może wrazić swoje upodobania. Np. Ser jest oznaką przyjaźni
człowieka do zwierząt. Z kolei własnoręcznie upieczone ciasto to symbol
doskonałości i umiejętności. Lecz przede wszystkim jaja – kurze, gęsie,
kacze a nawet strusie.
Koszyczek powinniśmy w jak największym
stopni przygotować sami. Oczywiście zgodnie z tradycją. Koszyczek należy
też ozdobić. Najlepiej nadadzą się do tego bukszpan, borowina czy
bazie.
Poświęcenie pokarmów związane jest nowym życiem, jakie
daje nam zmartwychwstały Jezus Chrystus. Święcimy pokarmy, aby były dla
nas zdrowiem, i abyśmy mogli radować się z bliskimi przy stole
wielkanocnym.
Źródło: Wielkanoc i miód