Wartość soli odżywczej wynikająca z naturalnie występującego sodu
W jakich przypadkach na etykiecie środka spożywczego, można zakomunikować konsumentowi, że deklarowana w tabeli wartości odżywczej sól wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu?
Zgodnie z art. 30 ust. 1 lit. b) rozporządzenia nr 1169/2011 w odpowiednich przypadkach można zamieścić – bezpośrednio w pobliżu informacji o wartości odżywczej – komunikat wskazujący, że zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Poprzez „odpowiednie przypadki” (w których stosowanie powyższego komunikatu będzie zasadne) powinniśmy rozumieć:
- środki spożywcze, do których nie dodano soli,
- środki spożywcze, do których nie dodano składników złożonych zawierających sól (np. szynka wieprzowa, ser),
- środki spożywcze, do których nie dodano substancji dodatkowych takich jak np. węglany sodu, glutaminian monosodowy, azotyn sodu, azotan sodu.
Artykuł Wartość soli odżywczej wynikająca z naturalnie występującego sodu pochodzi z serwisu Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.
Źródło: Wartość soli odżywczej wynikająca z naturalnie występującego sodu