Słodkie żniwa
W czasach ogólnego narzekania, spadków na giełdach, drogiego franka i słabej złotówki mamy dla Państwa coś na osłodę – słodkie żniwa zakończone sukcesem. Pszczoły spisały się na szóstkę.
Miód wrzosowy (fot. Dariusz Małanowski Pszczeli Park) |
Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich jest drugim po oscypku polskim produktem regionalnym zarejestrowanym przez Unię Europejską. Ten z tegorocznych zbiorów jest wyjątkowo smaczny. Miód zbierany jest na przełomie sierpnia i września na wielkich wrzosowiskach w zachodniej części Dolnego Śląska. Jego produkcja jest trudna i w sumie nie przekracza kilkunastu ton. Co oczywiście wypływa na jego wyższą cenę.
W tym roku udały się zbiory wszystkich miodów. Zbiory miodu wrzosowego oznaczają koniec sezonu. Pszczelarze – używając giełdowego języka – rozpoczęli teraz realizację zysków, m.in. podczas takiej imprezy jak Święto Miodu i Wina w Przemkowie. Pszczoły mają wolne do przyszłego roku. Konsumentom pozostaje tylko życzyć smacznego!
Źródło: tvp.pl Andrzej Lampart
Źródło: Słodkie żniwa