Ryż na serce!
|
Źródło: www.sxc.hu |
Problemy sercowe dotyczą coraz większej rzeszy osób. Jest to jedna z najczęstszych przyczyn zgonów. Warto zatem wiedzieć, że wyciąg, który znajduje się pomiędzy zewnętrzną, brązową otoczką ziarna ryżu a jego białym środkiem może chronić przed rozwojem choroby sercowo-naczyniowych.
Ryż stanowi jeden z podstawowych składników posiłków spożywanych nie tylko przez Polaków, ale także przez obywateli innych krajów. Jest smaczny i szybki w przygotowaniu. Może stanowić dodatek do drugich dań oraz zupy. Na stan naszego serca wpływa jednak nie biały ryż ale brązowy. Niestety większość tych tak ważnych dla naszego układu krwionośnego składników zgromadzonych jest w tzw. warstwie subaleuronowej ziarna ryżu (tuż pod jego zewnętrzną otoczką) i tracona jest w trakcie mielenia. Ten proces pozwala natomiast przekształcić ryż brązowy w biały. To właśnie on jest znacznie bardziej popularny m.in. z uwagi na swój długi okres przydatności do spożycia. Jeśli udałoby się opracować metodę pozyskiwania białego ryżu z brązowego bez utraty wyżej wspomnianej warstwy to być może udałoby się na szeroką skalę chronić ludzi przez schorzeniami serca i układu krążenia. Odkrycie to jest zatem niezwykle istotne. Dotychczas prowadzono jedynie badania na zwierzęta, które potwierdziły tę teorię. W ich trakcie ustalono, że środkowa warstwa ziaren ryżu zabezpiecza komórki mięśni gładkich szczura przed nieprawidłowym wzrostem komórek naczyń i tym samym gwarantuje prawidłowe działanie naczyń krwionośnych. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że mechanizm ten sprawdzi się także u ludzi.
Źródło: Ryż na serce!
Podobne wiadomosci:
Z cyklu Nabytki / From the Acquisitions series: "Szklane serce", Werner HerzogMiód na serce (The Wedding Bees) Sarah-Kate LynchPalenie niszczy mózg, szczególnie u mężczyzn